C.F. Møller snupper stor pris for svensk laboratoriebyggeri

Den danske tegnestue har vundet prisen Årets Bygge foran Henning Larsen og svenske Wingårdhs.
Biomedicum ligger i Stockholm-forstaden Solna. Visualisering: C.F. Møller Architects.
Biomedicum ligger i Stockholm-forstaden Solna. Visualisering: C.F. Møller Architects.

Biomedicum

  • Bygherre og projektledelse: Akademiska Hus
  • Entreprenør: Skanska
  • Arkitekt: C.F. Møller Architects
  • Byggestart: Efterår 2013
  • Byggeri afsluttet: Forår 2018
  • Bruttoareal: 65.000 kvadratmeter
  • Pris: 1,432 danske kroner

C.F. Møller har vundet den svenske arkitekturpris Årets Bygge for laboratoriebyggeriet Biomedicum. Det skriver tegnestuen i en pressemeddelelse.

Prisen blev vundet foran projekter fra både svenske Wingårdhs samt danske Henning Larsen.

– Vi er både glade og stolte over at Biomedicum modtager denne pris. Igennem et godt samarbejde med Akademiska Hus og Karolinska Institutet har bygningen opnået et højt arkitektonisk niveau, siger Mårten Leringe, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

Den begejstring deler projektdirektør Hayar Gohary fra Akademiska Hus, som er projektets bygherre.

– Vi er utroligt stolte over, at Biomedicum er er udpeget til Årets Bygge. Målsætningen har været at skabe et unikt samlingspunkt for forskning og samarbejde på tværs af faggrænser. Denne præmiering er et udtryk for, at vi er lykkedes med vores arbejdsproces og igennem godt samarbejde med alle involverede parter at skabe den bedste balancere mellem økonomi, tid og kvalitet, siger Hayar Gohary i en pressemeddelelse fra Akademiska Hus.

Svensk kraftcenter for forskning

Biomedicum blev indviet i sommeren 2018 og skal være kraftcenter for forskningen ved Karolinska Institutet i Stockholm, der er et af verdens førende medicinske universiteter. Tidligere har universitetets forskningsmiljøer været spredt rundt på hele campus.

Tankerne bag Biomedicum er, at det skal være ét samlende miljø til fremtidens forskning, mens naturen også får lov til at komme ind i selve bygningen. Der er et glasoverdækket, grønt atrium, som skal forstærke det grønne campus-områdes sociale kvaliteter.

– Vi er naturligvis vældig glade og stolte over denne udmærkelse. Biomedicum er Karolinske Institutets største byggeprojekt nogensinde og et flagskib for eksperimentel grundforskning i sundhed og sygdom i Sverige og internationalt. Biomedicum giver KI de bedste mulige forudsætninger for fremgangsrig forskning i verdensklasse og er skabt for at udvikle og understøtte kreative møder og samarbejde mellem forskere og forskellige institutioner. Det her er en langsigtet investering for KI og for svensk forskning generelt, siger Rikard Becker, direktør for bygninger hos Karolinska Institutet.

Der er i alt plads til 1.600 forskere og medarbejdere i Biomedicum.

Relateret indhold