Hvert tredje år præmierer den svenske Fortifikationsverkets Arkitekturpris et byggeri i Fortifikationsverkets ejendomsbestand, som er med til at udvikle den militære bygningstradition og inspirere til god arkitektur i forsvarsbygninger.
Læs også: Henning Larsen vinder i Bergen: Vil frigøre byens kulturelle potentiale
I år blev C.F. Møller Architects nomineret med to projekter ud af fire finalister, Elevhjemmet Dianeberg i Karlberg og Gotlands Garnison, og sidstnævnte løb med sejren.
– Vi er stolte og glade over at have to projekter med i finalen, og endnu mere glade for at slutte som vindere. En væsentlig grund til den arkitektoniske kvalitet kan findes i Fortifikationsverkets høje ambitioner ift. Forsvarets genetablering på Gotland, siger Henrik Linton, arkitekt hos C.F. Møller Architects, der bl.a. har arbejdet sammen med Fortifikationsverkets projektleder Per Falkgren om projektet.
Landskab, topografi og forsvarets virke
Gotlandsregimentet P18 er et helt nyt panserregiment, der ligger i Tofta lige syd for Visby.
Efter at have vundet arkitektkonkurrencen arrangeret af det svenske Fortifikationsverket, som står bag det svenske forsvars bygninger, i 2016 har C.F. Møller været ansvarlig for det arkitektoniske design.
Ved at forvalte konkurrencens motto ‘Camouflage’ er bygninger og faciliteter blevet formet i et tæt samspil mellem landskab, topografi og forsvarets virke.
– Regimentets bygninger ligger tilbagetrukket fra vejen i et landskab, hvor åbent alvarland møder sparsom fyrretræsbevoksning, forklarer Henrik Linton.
Læs også: Verdens bedste: Seks danske arkitektfirmaer i Top100
– Et relativt stort anlæg er blevet formet og har fået en naturlig plads i landskabet. Bevaret og suppleret vegetation giver et miljø, hvor de grundlæggende træk i natur- og kulturlandskabet opretholdes. Grundlaget for bygningernes udformning skal findes i dette landskab og i indholdet af driften.
Et forbilledligt første skridt
I Fortifikationsmyndighedens begrundelse står bl.a.:
– Gotlands garnison er et helt nyt panserregiment, som er nødvendiggjort af den ustabile internationale situation. På den måde er det unikt i vores tid og repræsenterer et sandsynligt forbilledligt første skridt i en omfattende forsvarsudbygning i Sverige.
– Det er blevet en nøgtern og robust arkitektur, der svarer godt til sin funktion. Heroverfor står kaserneområdets lyse, enkle bygninger med træribber på facaderne. Dette understreger indholdet i de forskellige bygninger og skaber klarhed og atmosfære på en velbegrundet måde, mens materialerne afspejler deres opgave og deres omgivelser, lyder det videre.