Ungdomskulturhuset Igdlo
- Arkitekt: Sophus Søbye Arkitekter i samarbejde med den grønlandske tegnestue Titarneq.
- Ingeniør: Rambøll Grønland.
- Pris: 10 mio. kr.
- Bidrag: Lokale og Anlægsfonden, 15. Juni Fonden, Kraemers Grønlandsfond, kommunen og Bikubenfonden og Kommuneqarfik Semersooq.
- Størrelse: 280 kvm inklusive terrasse.
- Etager: Underetage, stueetage, 1. sal (hems).
- Indeholder: Køkken, flere opholdsrum, hems, toiletter, kontor og et værksted i underetagen.
- Hvad foregår der: Østgrønlandsk madkultur, dans, hjemmelavede harpunspyd, isfiskeri, hundeslædeture m.v.
- Kilde: Lokale- og Anlægsfonden
Endelig! I september 2021 kunne de 14-34-årige i den østgrønlandske by Tasiilaq efter års tilløb tage byens nye ungdomskulturhus Igdlo i brug. Huset er livsnødvendigt i forhold til de unges trivsel og livsmod, og ventetiden har været lang. Ungdomskulturhuset har været på tegnebrættet siden 2015.
Ungdommen udgør mere end en fjerdedel af de cirka 2.100 indbyggere i byen og har i den grad manglet et sted at være. Uden alkohol eller sport. Bare være. Spille spil, tale, spille musik, være kreative, lave mad, danse, drikke te.
De sidste 18 måneder har de unge været med i udviklingen af huset og på demokratisk vis gjort idéer og drømme til virkelighed. Økonomien har Lokale og Anlægsfonden, 15. Juni Fonden, Kraemers Grønlandsfond og Bikubenfonden stået for sammen med kommunen.
Nedrivningsmodent udgangspunkt
De 180 nybyggede kvadratmeter og funktionsomdannelse af et nedrivningsmodent, 100 kvadratmeter stort kontorbyggeri i kælderen er tegnet af den danske arkitekt Sophus Søbye Arkitekter i samarbejde med den grønlandske tegnestue Titarneq. Rambøll Grønland har været ingeniør på projektet.
Huset er bygget med DC-elementer, der er et uorganisk materiale, som ikke rådner. Det bruges ofte til bl.a. køle- og fryserum og er desuden velegnet til byggeprojekter i arktisk klima, da man dermed undgår skimmelsvamp, som er en udfordring i Grønland. Særligt designede skodder på vinduerne skal være med til at redde vinduerne fra piteraqen – en knastør og meget kold faldvind, som undertiden opstår på den grønlandske østkyst
– Det er vigtigt at lytte til input fra de lokale aktører. Jeg skal jo for eksempel ikke foreslå en eller anden træsort, bare fordi jeg synes, farven er flot. Jeg har ikke bygget med DC-elementer før, men det har de i Grønland. Det kan bygges på kort tid. Og det er jo smart, fordi man har et relativt kort vindue at bygge i, forklarer Sophus Søbye, der havde nogle ideer til byggeriet, som var svært forenelige med muligheder for byggeri i Østgrønland.
– Solceller og græs på taget er bare ikke særlig oplagt. For eksempel kunne det have været fedt at bruge sten fra Grønland, men de har ikke adgang til forarbejdede sten og træmaterialer. Materialeniveauet er utroligt lavt. Så meget lå ikke lige til højrebenet, siger Sophus Søbye, der hele vejen igennem har haft fokus på at bygge et bæredygtigt og lokalt forankret hus, som med sine funktioner lever op til de unges drømme.
Den nye bygning, der ligger højt med udsigt over havnen, fjorden og den nærliggende Blomsterdalen, har hævet fundament, så der er skabt en underetage med et delvist opvarmet værksted med direkte udgang til en gårdsplads. I underetagen er der også blevet plads til musikøvelokale og redigeringslokale til musikoptagelser.
Lokale- og Anlægsfonden har skrevet en længere artikel om de unges sociale forhold i den østgrønlandske by Tasiilaq og hvordan det nye ungdomskulturhus kan blive en redningsplanke for mange. Læs med her.