Bog: Bæredygtighed er en grundpræmis i god byggeskik

Kongstanken i en fornyet udgave af 'Teknik og Arkitektur - mod en bedre byggeskik' er, at gode og holdbare byggerier er skabt ud fra en samlet vurdering af materialebrug, byggeteknik, æstetik, kontekst og levetid.
Byggeskik og æstetik bør være tæt forbundet i moderne byggeri, lyder det fra hovedforfatteren bag bogen 'Teknik og Arkitektur - mod en bedre byggeskik', professor Anne Beim. Foto: Jens V. Nielsen
Byggeskik og æstetik bør være tæt forbundet i moderne byggeri, lyder det fra hovedforfatteren bag bogen 'Teknik og Arkitektur - mod en bedre byggeskik', professor Anne Beim. Foto: Jens V. Nielsen

Når Det Kongelige Akademi og Arkitektforeningen udgiver lærebogen ‘Teknik og Arkitektur – mod en bedre byggeskik’, er det ud fra en vurdering af, at den måde vi bygger på i dag, har store æstetiske og byggetekniske udfordringer. Men æstetik og byggeteknik er ikke hinandens modsætninger. De er derimod tæt forbundne.

Bogen henvender sig til studerende og praktikere indenfor byggeområdet, og er en grundlæggende indføring i, hvordan arkitekter kan arbejde ud fra en fornyet viden om god byggeskik, hvor bæredygtighed er en grundpræmis.

Vi skal tænke i sammenhænge

Hovedforfatter bag bogen, professor Anne Beim, håber, at den kan give inspiration til studerende og praktikere, og at den vil bidrage til mere langsigtede løsninger i dansk byggeri:

– Vi skal være bedre til at tænke i sammenhænge i byggeriet på tværs af skala, lovgivningsområder og levetidsscenarier, hvis vi skal skabe byer og huse, der holder i fremtiden. Tiden kalder på, at vi bygger på måder, som vi etisk kan stå inde for, og at alle påtager sig deres del af ansvaret, så arkitekturen kan blive værdsat i mange år. Derfor er målet med bogen, at vise veje til en bedre byggekultur, hvor teknologi, ressourcer, miljø, kontekst, byggeskik og æstetik er tænkt samlet – både når vi bygger nyt eller skal forny vores eksisterende bygninger.

Bogen trækker på ny forskning fra Akademiet og fokuserer på, hvordan byggeriets processer og materialeforbrug kan blive mindre CO2-belastende. Det kan f.eks. ske ved at forstå de mange led, der udgør den samlede byggeproces og ved vurdering af ressourceforbrug, miljøaftryk, og holdbarhed.

Revideret udgave af succesrig publikation

Bogen er en revideret genudgivelse af ‘Teknik og arkitektur – mod en bedre byggeskik år 2000’.

Den blev udgivet i 1995 af et hold arkitekter fra det daværende Institut for Byggeteknik ved Kunstakademiets Arkitektskole, hvor professor og arkitekt Boje Lundgaard stod i spidsen for pionerarbejdet. Den genudgives nu med nye arkitektureksempler, der afspejler den forløbne tids udvikling, forskellige arkitektoniske værdier – og de nye krav der stilles til byggeriet i dag.

Arkitektforeningen har bidraget til redigering og indhold af den reviderede udgave. Publikationen har nemlig vist sig langtidsholdbar og levedygtig som undervisningsmateriale og inspirationskatalog for både studerende og praktikere indenfor byggeriets fagområder, herunder på Arkitektforeningens efteruddannelse og kurser i byggeteknik.

Udgivelsen, der er støttet af Grundejernes Investeringsfond, kan hentes gratis her.

Relateret indhold