Arkitekturfestival snigåbner i dag

Nordens største årlige arkitekturfestival byder for syvende gang på et spækket program, der viser spændvidden i feltet og et højt ambitionsniveau. Festivalen starter officielt 1. oktober og kører frem til og med den 11. oktober 2020.
Foto fra et af CAFx-arrangementerne i 2019. Foto: Daniel Lupascu.
Foto fra et af CAFx-arrangementerne i 2019. Foto: Daniel Lupascu.

Copenhagen Architecture Festival (CAFx) ruller for alvor programmet ud fra torsdag, men første arrangement foregår allerede onsdag.

Det er en bogreception for festivalens egen bogpublikation “The Welfare City in Transition”, som bliver suppleret af fire minioplæg.

Fra torsdag begynder arrangementerne så for alvor, hvor temaet i år er “Velfærdsbyen i forandring”, som udforskes og udfoldes gennem 100 arkitektur-arrangementer i København, Aarhus og Odense fordelt på film- og debatvisninger, udstillinger, guidede ture, workshops, seminarer, åbent hus, med mere.

Arkitektur efter krigen

2020 markerer Copenhagen Architecture Festival 75-året for Anden Verdenskrigs afslutning med et fokus på velfærdsbyen, som arrangørerne uddyber her:

“I efterkrigstidens samfundsmæssige genopbygning spillede arkitektur og byplanlægning en nøglerolle, og jagten på det gode liv og det fælles bedste stod som ledende mantraer for udviklingen af velfærdsstatens fysiske rammer. Der blev eksperimenteret med ny demokratisk boligarkitektur, nye infrastrukturer, grønne rekreative områder, nye forstæder og nye velfærdsinstitutioner, som frisatte og rammesatte borgernes hverdagsliv fra vugge til grav.”

“Men meget har ændret sig og idealer, interesser og behov skifter. Mange af efterkrigstidens kriser præger også vores verden i dag: økonomisk krise, boligkrise, migrationskrise, demokratikrise, sundhedskrise.. Den tilkomne erkendelse af uigenkaldeligt at befinde os i en altoverskyggende klimakrise udfordrer radikalt fundamentet, hvorfra vi forstår vores egen væren i verden og de idealer velfærdsbyens udvikles fra.”

“Vi udforsker aspekter af denne forandringsproces gennem fem undertematikker: ‘Byer på bar mark’, ‘Myter, marked, mangfoldighed’, ‘Kulturarvens – Hvem, Hvad, Hvor’, ‘Menneske, natur og det antropocæne’, og ‘På Kanten’. Dertil kommer det faste inventar i programmet, nemlig ‘Portrætter’.”

Relateret indhold