Amagerværket skal have en makeover

Tre projekter er videre til anden runde i konkurrencen om at skabe et samlet arkitektonisk udtryk for Amagerværket.
Gottlieb Paludan vil beklæde kraftværket med træstammer. Visualisering fra dommerbetænkningen: Gottlieb Paludan Architects.
Gottlieb Paludan vil beklæde kraftværket med træstammer. Visualisering fra dommerbetænkningen: Gottlieb Paludan Architects.

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor) vil etablere en ny kraftværksblok på Amagerværket. Projektet går under navnet BIO4, fordi der skal anvende bæredygtig biomasse som brændsel, og Hofor ønsker at benytte udbygningen som afsæt til en arkitektonisk bearbejdning af det samlede anlæg, der kan understøtte visionen om bæredygtig og ansvarlig energiproduktion. Der er derfor udskrevet en projektkonkurrence, der skal belyse, hvordan anlæggene arkitektonisk kan tilpasses de øvrige bygninger på Amagerværket og Kraftværkshalvøen, og hvordan Amagerværket vil markere sig i det fremtidige bybillede.

Tre visionære projekter

Tre projekter er nu gået videre til fase to på baggrund af et skitsemæssigt idéforslag, hvor der er blevet taget stilling til projekternes personlige, økonomiske, finansielle og tekniske kapacitet. De tre projekter, som er i spil til fuldstændig at nytænke Amagerværkets profil er 3XN A/S med Schønherr som underrådgiver, Gottlieb Paludan Architects A/S med Møller & Grønborg, Speirs + Major LLP som underrådgivere samt KHR arkitekter A/S med Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue som underrådgiver.

Projekterne skiller sig ud på hver sin måde, og dommerkomiteen betegner alle forslagene som stærke og indeholdende kraftfulde udsagn om Amagerværket.

Gottlieb Paludans Plant Power-projekt tilbyder offentligheden at komme helt tæt på Amagerværket, hvor man kan færdes under facadebeklædningen af lodrette træstammer. Store vinduespartier vil give mulighed for at se energiproduktionen inde på værket – en løsning, som dommerkomiteen betegner som en ny, spændende og inviterende måde at formidle grøn energiproduktion på over for de besøgende.

KHR arkitekter A/S lader i deres projekt – Værket i byen – et vandfald vælte ud over taget på Amagerværket. Det 50 meter brede vandfald får et fald på 70 meter, inden det slår ned i vandet foran værket, og dommerkomiteen betegner løsningen som kraftfuld og spektakulær for alle sanser.

3XN’s projekt, Amager Skov, tager udganspunkt i den grønne tanke, idet Kraftværkshalvøen beplantes som en skovklædt pynt, der omkranser kraftværket, og samtidig beplantes tagfladerne med buske og små træer. Dommerkomiteen betegner projektet som en stærk visuel ramme og identitet for Amagerværket som helhed, men har dog også nogle praktiske forbehold.

Skal gøre København bedre

Hos Hofor er man meget tilfreds med kvaliteten af de indkome forslag.

– Det er vigtigt for os, at arkitekturen understøtter vores mål om at producere klimavenlig og bæredygtig energi, så København kan blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Vi vil skabe noget, der passer ind i Københavns fremtidige bybillede og er med til at gøre vores by mere attraktiv, siger bestyrelsesformand i Hofor og formand for dommerkomitéen, Leo Larsen, på Hofors hjemmeside.

De foreslåede løsninger skal være realiserbare indenfor anlægsrammen på 200 millioner kroner, og de tre udvalgte teams skal nu videreudvikle deres forslag frem mod 30. april 2015, hvor den endelige vinder af konkurrencen offentliggøres.

Projekterne fra Henning Larsen Architects samt BIG-Bjarke Ingels Group gik ikke videre fra første runde.

KHR vil lade et vandfald vælte ud fra taget på Amagerværket. Visualisering fra dommerbetænkningen: KHR Arkitekter.
KHR vil lade et vandfald vælte ud fra taget på Amagerværket. Visualisering fra dommerbetænkningen: KHR Arkitekter.
3XN vil blandt andet tilplante Amagerværkets tagarealer. Visualisering fra dommerbetænkningen: 3XN.
3XN vil blandt andet tilplante Amagerværkets tagarealer. Visualisering fra dommerbetænkningen: 3XN.

Relateret indhold