Aart Architects modtager sammen med Muskelsvindsfonden hovedprisen ved uddelingen af IAUD Awards i Nagoya i Japan for med Musholm i Korsør at have skabt et sted, hvor besøgende uanset alder og handicap bliver mødt af muligheder frem for begrænsninger. Bag uddelingen står The International Association of Universal Design, der hædrer steder i verden, som skaber bedre liv for alle uanset livsvilkår. Det oplyser Aart Architects i en presemeddelelse.
– Vi er drevet af at skabe arkitektur, der gør noget ved mennesker og giver noget til steder og samfund. Det er derfor en stor ære at blive anerkendt for netop dette – at blive hædret internationalt for at sætte nye standarder for at bygge bedre liv for alle, siger Anders Tyrrestrup, partner i Aart Architects, og fortsætter:
Musholm markerer på mange måder et nybrud. Feriecentret bryder med den vante tanke om tilgængelig design og arkitektur ved at give rum til forskelle i stedet for at udligne dem.
Anders Tyrrestrup Partner, Aart Architects
– Musholm markerer på mange måder et nybrud. Feriecentret bryder med den vante tanke om tilgængelig design og arkitektur ved at give rum til forskelle i stedet for at udligne dem. Her handler det om at møde den enkelte besøgende på hans eller hendes præmisser – alt sammen med fokus på at give alle mulighed for at mærke adrenalinen og få oplevelser ud over det sædvanlige. Det er æstetik, oplevelser og tilgængelighed i smukt samspil.
Udfordrende byggeri
Ud fra visionen om at skabe attraktive ferieoplevelser for mennesker med handicap tog Muskelsvindfonden i 1998 i samarbejde med Arbejdsmarkedets Feriefond initiativ til at opføre et feriecenter, hvor tilgængeligheden for mennesker med handicap var i særklasse. I 2013 vandt Aart Architects arkitektkonkurrencen om en stor udbygning af feriecentret med multihal, ferieboliger, restaurant og konferencefaciliteter. Udbygningen blev indviet i 2015, og det er den, der nu bliver hædret med den såkaldte Grand Award, der er den største af priserne ved IAUD Awards.
– Det var vores ønske, at Musholm skulle udfordre forestillingerne om, hvad mennesker kan og ikke kan. På Musholm bliver alle mennesker uanset alder og funktionsnedsættelser mødt af muligheder frem for begrænsninger. Både indenfor og udenfor. Det betyder ikke, at alle nødvendigvis kan alt eller lige hurtigt. Men centret har tilbud til alle, og alle kan udfordre deres egne grænser, siger Henrik Ib Jørgensen, direktør i Muskelsvindfonden og for Musholm, og fortsætter:
– På et menneskeligt plan betyder det, at der bliver plads til forskelle, så flere bliver inkluderet i oplevelserne. På et samfundsmæssigt plan ønsker vi, at Musholm skal være et eksperimentarium for tilgængelighedsløsninger, der kan inspirere det øvrige samfund, så det ikke kun vedbliver at være på Musholm, at mennesker med og uden handicap kan følges ad. At vi nu modtager en pris for netop universelt design gør os derfor ekstra stolte, fordi universelt design er det højeste niveau, man kan nå inden for tilgængelig arkitektur, fordi det er et udtryk for, at æstetik og inkluderende social funktion hænger sammen.