Siden 1966 har det britiske arkitektforbund hvert år uddelt priser til ny arkitektur af særlig høj international kvalitet. En jury bestående af fremtrædende britiske arkitekter rejser hvert år rundt i Europa og beser en række nye betydningsfulde byggerier. I år er 12 projekter fundet værdige til at modtage RIBA EU Award.
– RIBA EU Award er en betydningsfuld pris, fordi den hylder arkitektfaget. Den er givet af fagfæller – arkitekter, som i andre sammenhænge er vores konkurrenter. Juryen sætter sig meget grundigt ind i projektet, og derved adskiller RIBA Awards sig fra mange mere kommercielle arkitekturpriser, fortæller 3XNs partner Jan Ammundsen.
3XN har tidligere vundet In situ-prisen og en World Architecture Festival Award for Den Blå Planet.
Det er andet år i træk, at 3XN vinder en RIBA EU Award: Sidste år gik æren til Retten på Frederiksberg.
Den Blå Planet
Den Blå Planet er hævet nogle meter over terræn på en pynt ud til Øresund nord for Kastrup Havn. Bygningens karakteristiske form ses tydeligt fra luften, når rejsende ankommer med fly til Københavns lufthavn. Placeret direkte til Øresund, binder hvirvelformen land og hav sammen og trækker både stedets natur og de besøgende videre ind i bygningen og ned i vandets verden. Facaden er beklædt med rombeformede aluminiumsplader, såkaldte shingles, som tilpasser sig bygningens organiske former. Ligesom vand spejler aluminium i høj grad farver og lys fra himlen og har derved et meget varieret udtryk.
Gæster når indgangen ved at følge den første og længste af hvirvelstrømmens hvirvler, der allerede starter i landskabet. Med en glidende overgang overgår landskabet til bygningens arme, der rejser sig omkring de ankomne, mens de udendørs bassiner markerer den unikke oplevelse, der venter akvariets gæster.
Et cirkulært rum er centrum for bevægelse rundt i akvariet, og det er her, de besøgende vælger, hvilken flod, sø eller ocean de vil gå på opdagelse i. Ved at muliggøre flere ruter mindskes risikoen for kø omkring de enkelte akvarier. Hver udstilling har sit eget ansigt og indgang mod den runde foyer, hvor lyd og billeder bruges til at introducere atmosfæren i det følgende udstillingsforløb.