20 og 40 fods containere får nyt liv

Genbrug af containere giver erhvervsliv og kommuner nye muligheder for at bygge både smart, bæredygtigt og meget økonomisk. Den kinesiske middelklasse efterspørger allerede containerejendomme.
Arcgency holder selv til i et containerbyggeri i Københavns Nordhavn. Foto: Coast-Rasmus Hjortshøj.
Arcgency holder selv til i et containerbyggeri i Københavns Nordhavn. Foto: Coast-Rasmus Hjortshøj.

Arcgencys containerdomicil

  • Designet til det skandivaviske klima, -10 til 25 grader
  • Lavt energiforbrug – under 41 kWh/kvm om året
  • 300 mm facadeisolering giver en U-værdi på 0,13 W/m2K
  • Designet til at kunne skilles ad igen
  • 90 procent af materialerne kan genbruges
  • Naturlig ventilation
  • 3-lags vinduer med indbygget solfilm

Kunne du tænke dig at bo eller arbejde i en brugt skibscontainer, der har været jorden rundt flere gange? Nej, vil de fleste nok umiddelbart svare. Men når man ser perspektiverne og mulighederne i det koncept, som det københavnske Arcgency og rådgiveren Sloth Møller, har udviklet, kan det være, at svare bliver et helt andet.

Ved at genbruge ældre containere kan man skabe attraktive rum og lokaler for mellem 5.000 og 6.000 kr. per kvadratmeter. Økonomien forbedres, for hver gang containerne genanvendes til andre konstruktive formål.

En 14 år gammel container med et footprint på 30 kvadratmeter koster omkring 12.000-14.000 kr. Det er ikke voldsomt, når man tænker på, hvad den kan anvendes til.

Mads Møller Arkitekt og partner, Arcgency

Containerkonceptet handler om at placere containerne oven på hinanden og parallelt ved siden af hinanden, så man udnytter spændvidden og frirummet mellem containerne. Placeres to 40 fods containere ved siden af hinanden med afstand, kan der ovenpå placeres to tilsvarende containere på tværs. Derved dannes et kvadratisk frirum i midten med en højde svarende til to containere. Hvis frirummet overdækkes, og der samtidig etableres en let etageadskillelse, får man to store rum, der blot skal lukkes i siderne med en et let ydervægkonstruktion forsynet med vindue.

Får ny værdi

– Perspektiverne er store, og i en tid, hvor der også er fokus på anvendelsen af klodens knappe ressourcer, er genbrug vigtigt. En 14 år gammel container med et footprint på 30 kvadratmeter koster omkring 12.000-14.000 kr. Det er ikke voldsomt, når man tænker på, hvad den kan anvendes til. Ja, vi er med til at give containeren ny værdi, siger Mads Møller, arkitekt og partner i Arcgency, der selv holder selv til i et containerbyggeri i Københavns Nordhavn.

Afhængigt af antallet af containere og deres placering er det muligt at skabe midlertidige boliger og spændende kontormiljøer med både store og små lokaler. Kommuner kan anvende containerkonceptet til skolepavilloner og daginstitutioner, og boligselskaber kan hurtigt etablere midlertidige lejligheder i forbindelse med renoveringsprojekter.

Containerkonceptet kan ifølge Arcgency også være ideelt til at huse udsatte personer i verdens brændpunkter. Når behovet for et containerhus ikke længere er til stede, kan det hurtigt skilles ad og transporteres til et nyt sted på lastvogne.

Kan præfabrikeres

Containerne kan enten indvendigt eller udvendigt beklædes med velisolerede facade- eller vægelementer i en let sandwichkonstruktion, afhængig af det æstetiske udtryk, konstruktionen skal have. Det er også enkelt at placere gulve, trapper og tekniske installationer på en funktionel måde.

Det har bl.a. den kinesiske middelklasse fået øjnene op for. Her kan tre 40 fods-containere omdannes til en smart beboelse, og det hele kan præfabrikeres i Danmark. Trapper, sandwichkonstruktion, tekniske installationer og øvrigt udstyr placeres blot i containerne, der transporteres til byggepladsen til udpakning og montering. Så er den nøglefærdige bolig indflytningsklar.

Ideen til konceptet opstod i forbindelse med klimatopmødet COP15 i København. Her ønskede man at præsentere CO2-neutrale og bæredygtige projekter. Det store udstillingscenter i flere etager blev senere skilt ad og containerne anvendt til en række kulturformål.

I konceptet, der blandt andet har været præsenteret på ArchDaily, er det Sloth Møller, der har stået for de tekniske beregninger, der bl.a. inkluderer de brandtekniske udfordringer.

Trapper og vinduer kan også monteres i containerne, så de får karakter af almindeligt byggeri. Foto: Coast-Rasmus Hjortshøj.
Trapper og vinduer kan også monteres i containerne, så de får karakter af almindeligt byggeri. Foto: Coast-Rasmus Hjortshøj.
Der kan skabes store opholdsrum mellem containerne. Foto: Coast-Rasmus Hjortshøj.
Der kan skabes store opholdsrum mellem containerne. Foto: Coast-Rasmus Hjortshøj.
De mindre rum kan kan man også skabe i et containerbyggeri. Foto: Coast-Rasmus Hjortshøj.
De mindre rum kan kan man også skabe i et containerbyggeri. Foto: Coast-Rasmus Hjortshøj.

Relateret indhold