Bygge- og anlægsbranchen mangler arbejdskraft – nu og i fremtiden – men længe har man haft svært ved både at tiltrække og fastholde unge og nye medarbejdere.
Sammen med foreningens Unge Advisory Board, nye og erfarne i branchen har Byggeriets Samfundsansvar derfor udviklet et online vidensunivers, der med fire sæt anbefalinger målrettet ledelse, HR-afdelinger, kollegaer og nye medarbejdere skal gøre opstarten i bygge- og anlægsbranchen bedre.
– Onboarding er langt mere end at få udleveret en personalehåndsbog og en nøglebrik, siger Maria Preilev Hansen fra Byggeriets Samfundsansvars Unge Advisory Board og konsulent ved Teknologisk Institut.
– Bygge- og anlægsbranchen er en kompleks branche, der samtidig spiller en stor rolle inden for byggeriets grønne omstilling. Lederne og HR-medarbejderne bør være nysgerrige efter, hvad der kan være udfordrende for unge og nye, og hvad virksomheden kan gøre for at gøre opstarten bedre, tilføjer hun.
Har brug for at forstå spillereglerne
Netværksgruppen går under navnet ’Sambyggerne’, og viden og anbefalinger er samlet i det online vidensunivers ’Vejen til en god start i byggebranchen’.
Byggeriet mangler hænder – men er allerede dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft
Mange af de unge og nye oplever nemlig, at det er udfordrende at lande i branchen, bl.a. pga. stor kompleksitet i processerne og i relationen mellem aktørerne på byggeprojekterne, hvilket kan gøre det svært at kunne bidrage med viden og faglighed fra start:
– Vi har brug for at forstå spillereglerne. Der er mange forskellige aktører involveret i en byggeproces, og der er mange faser, der kræver forskellige ting. Jeg oplevede selv at få meget lettere ved at komme på banen med mine egne ideer, løsninger og viden, da jeg fik forståelse for processerne og de andre aktører, og hvad min virksomheds rolle er i processen, siger Maria Preilev Hansen.
– Man kan hurtigt miste pusten, hvis man ikke får den nødvendige viden på det rigtige tidspunkt.
Vigtig psykologisk tryghed
Parterne bag projekt påpeger desuden vigtigheden af at forventningsafstemme med lederen omkring arbejdsgange, kommunikationsform og feedback:
– For at kunne føle sig tryg, er det vigtigt at lederen og den nye medarbejder afstemmer, hvordan der gives feedback, hvordan man agerer og kommunikerer internt, og hvordan man håndterer fejl, lyder det fra direktør Christina Schultz, Byggeriets Samfundsansvar.
Græsrødder hædret for opgør med uddannelsessnobberi
Hun tilføjer:
– Det er meget vigtigt at have med i et introduktionsforløb for at skabe psykologisk tryghed hos den nye medarbejder, og lederen skal gå forrest i at skabe et rum, hvor den nye medarbejder kan udfolde sine kompetencer b.la ift. bæredygtighed, vise hvem de er og turde at stille spørgsmål.
Projektet er udviklet af Byggeriets Samfundsansvars Unge Advisory Board i samarbejde med Rikke Engel Gemzøe fra Gemzøe Consulting og Hakon Elliot Mogensen fra Forvandlende fortællinger.
Projektet er støttet af Grundejernes Investeringsfond.