En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at ledigheden blandt faglærte kun var på rekordlave 2,1 % i 2022. Desuden havde Ingen andre grupper på arbejdsmarkedet havde lige så lav ledighed som de faglærte sidste år.
Læs også: Massivt løft til erhvervsskolerne: “En glædens dag”
Ifølge Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, står det danske arbejdsmarked med en kæmpeudfordring:
– Vi ved fra tidligere fremskrivninger, at der kommer til at mangle omkring 100.000 faglærte i 2030, men de nye tal viser, at der allerede nu er tegn på mangel på faglært arbejdskraft. Det giver risiko for flaskehalse på arbejdsmarkedet, hvor virksomhederne allerede nu kan mærke manglen på faglærte.
Læs også: Skolestart: Nyt kuld af faglærte er ikke stort nok
– Ledigheden blandt faglærte er virkelig lav, og det kalder på politisk handling. For få unge vælger at tage en erhvervsuddannelse. Det betyder, at det f.eks. bliver svært at gennemføre den grønne omstilling uden tilstrækkeligt med faglærte med tekniske kompetencer, siger Emilie Agner Damm.
Analysen er udarbejdet på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Fremryk den fulde indfasning
I juni indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om en reform af universitetsuddannelserne, hvori der blev udmøntet midler til erhvervsuddannelserne, og i forbindelse med sit finanslovsforslag for 2024 foreslår regeringen at tilføre erhvervsuddannelserne yderligere midler.
Samlet foreslår regeringen at tilføre erhvervsuddannelserne 300 mio. kroner i 2024 stigende til 700 mio. kroner i 2025, 800 mio. kroner i 2026 og 900 mio. kroner årligt fra 2030.
Læs også: FRI: En milliard til den grønne omstilling er for lidt
– De 900 mio. kroner, som regeringen vil investere i erhvervsuddannelser fra 2030 er den rigtige medicin, men vi vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, om det er hurtigt nok, at pengene kommer ud og arbejder på erhvervsskolerne. Allerede nu har vi brug for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, så vi opfordrer regeringen til at fremrykke den fulde indfasning, siger Emilie Agner Damm.
Akademikerne indhenter først de faglærte som seniorer
Analyse viser også, at hvis sammenlignet med andre uddannelsesgrupper så har faglærte den laveste ledighed.
Ifølge tallene havde personer med en mellemlang videregående uddannelse med 2,7 % den næstlaveste ledighedsprocent, mens akademikerne havde den højeste ledighedsprocent med 3,6 %.
Læs også: SMVdanmark: Finanslov mangler forslag til mere arbejdskraft
Analysen viser også, at faglærte har en lav ledighedsprocent på tværs af aldersgrupper, når man sammenligner med andre uddannelsesgrupper.
– Man kommer hurtigt ud på arbejdsmarkedet, når man har færdiggjort sin erhvervsuddannelse, og tallene viser, at den lave ledighed blandt faglærte er gennemgående for deres arbejdsliv. Faktisk er det først i seniorårene, at akademikerne indhenter de faglærte, siger Emilie Agner Damm.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut med tilknytning til fagbevægelsen.