Mangel på faglærte: Disse kommuner bliver hårdest ramt

I de kommende år forsvinder hver fjerde ung i kommuner som Struer, Skive, Ringkøbing-Skjern, Gribskov, Vordingborg og Lolland. Det vil gøre det endnu sværere at sikre byggeriet kvalificeret arbejdskraft, vurderer SMVdanmark.
Frem mod 2032 bliver der godt 80.000 færre faglærte på arbejdsmarkedet, og situationen bliver ikke bedre af, at fremtiden også byder på færre unge. Foto: Gettyimages.
Frem mod 2032 bliver der godt 80.000 færre faglærte på arbejdsmarkedet, og situationen bliver ikke bedre af, at fremtiden også byder på færre unge. Foto: Gettyimages.

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at der om 15 år vil være omkring 28.000 færre unge på 15 til og med 19 år i Danmark. Det er et fald på 8 %.

I 12 kommuner er faldet dog langt kraftigere: Her mister de over hver femte ung.

Værst står det til i Struer, hvor ungdomsgruppen vil skrumpe med knap 400 personer, svarende til 26 %. I hver anden kommune er det mindst hver tiende ung, der forsvinder.

Kan betyde flytning

Ud over at det kan være trist at miste det ungdommelige pust, får det mærkbare konsekvenser for det lokale erhvervsliv, mener Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.

– Virksomheder i de hårdest ramte kommuner kan ende med at få store problemer med at skaffe nok medarbejdere, hvis der bliver færre og færre unge at hyre i lokalområdet. Og det kan i værste fald tvinge virksomheder til at flytte, siger han.

Massiv mangel på faglærte

Kasper Munk Rasmussen er især bekymret for fremtidens muligheder for at ansætte faglærte som f.eks. murere, malere, tømrere og svejsere.

Særligt i de udsatte kommuner.

Læs også: Bøn fra FRI: Det skal være lettere at ansætte udenlandske ingeniører

– Vi står i forvejen over for en massiv mangel på faglærte i fremtiden, og selv om vi gør en kæmpe anstrengelse for at få flere unge til at søge ind på erhvervsskolerne, så bliver det sværere og sværere, efterhånden som der bliver færre og færre unge at påvirke.

En mere praktisk folkeskole

Ifølge SMVdanmark bør indsatsen derfor intensiveres over for de unge, der er tilbage.

Kasper Munk Rasmussen påpeger, at over 40.000 unge mellem 15 og 24 år hverken er i uddannelse eller i job:

– Vi kan ikke undvære nogen i fremtiden, og vi må finde nye veje til at få alle op af sofaen. F.eks. bør vi skabe et langt mere socialt studiemiljø på erhvervsskolerne for at gøre dem mere attraktive og mindske frafaldet.

Læs også: Elektrikerne har travlt – men manglen på hænder truer forude

– Vi skal have gjort folkeskolen mere praktisk med mulighed for, at man fra 7. klasse skal kunne vælge et praktisk spor. Men vi skal også overbevise de unge om, at de skal flytte derhen, hvor lærepladserne er. Men selv hvis alt det lykkes, bliver det nok nødvendigt at få flere medarbejdere fra udlandet, siger han.

På den positive side stiger antallet af unge frem mod 2038 i 15 kommuner. Her ser det bedst ud i Skanderborg, der kan se frem til at få næsten 500 flere unge i gadebilledet – en stigning på 10 %. Silkeborg og Horsens får 8-9 % flere.

Relateret indhold