Malermestrene jagter nye medarbejdere

Mere end en tredjedel af landets malervirksomheder mangler arbejdskraft, siger Danske Malermestre - kig indad, lyder det fra Malerforbundet.
Malermestrene leder efter ekstra arbejdskraft, men har en udfordring, når det kommer til arbejdsmiljøet, lyder det fra Malerforbundet. Foto: GettyImages.
Malermestrene leder efter ekstra arbejdskraft, men har en udfordring, når det kommer til arbejdsmiljøet, lyder det fra Malerforbundet. Foto: GettyImages.

Ledigheden blandt landets malersvende har i foråret 2021 ligget væsentligt under ledigheden i 2020.

Mere end en tredjedel af landets malermestre er da også begrænsede i deres produktion, fordi de mangler arbejdskraft, viser seneste konjunkturanalyse fra Danske Malermestre.

– Det er godt, at der er gang i malerfaget, men det er ærgerligt, at mestrene skal sige nej til kunderne. Heldigvis er vi gået i gang med at uddanne fremtidens arbejdskraft. Det seneste år har der været en stigning i antallet af praktikpladser på 19 procent, siger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg.

Han skønner, at branchen lige nu kunne beskæftige mellem 500 og 1000 svende mere end de mellem 8000 og 9000 svende, som er i malerfaget i dag.

Lærlingene skal have bedre forhold

Hos Malerforbundet, som organiserer langt hovedparten af landets malere, er der enighed med mestrene om, at der er travlhed i branchen.

Men ønsker man at gøre noget ved problemet, skal der kigges indad, lyder det fra formand for Malerforbundet, Tonny Olsen. Antallet af lærepladser skal øges yderligere, og så skal især forholdene for lærlingene forbedres.

– I en ny rapport, som vi har stået bag, lyder meldingen fra vores yngre medlemmer, at over halvdelen har været udsat for mobning på arbejdspladsen. Vi kan også se, at mange malere forlader faget – enten mens de er på lære eller ganske kort efter de er kommet i arbejde. Kan vi forbedre forholdene, kan vi også fastholde folk i branchen og dermed sikre langt flere hænder i de kommende år, forklarer Tonny Olsen.

I alt har 160 lærlinge har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, som ligger til grund for rapporten. Undersøgelsen er dermed ikke statistisk signifikant – men enkeltvis udgør beretningerne en grum fortælling. En anonym malerlærling udtaler blandt andet:

“Har oplevet kommentarer fra mester og min ene kollega som: Du skal bare ned på alle fire. Og: Gør det ordentligt, ellers kommer du over fars knæ. Samt: Det er utroligt, du ikke maler med patterne, når de er så store.”

Ole Draborg, som påpeger, at branchens nye hænder skal findes blandt de unge, er forfærdet.

– Det er rædselsfuldt. En elev, der føler sig udsat for sekschikane, er en elev for meget, for vores elever skal have det godt. Det er også en forudsætning for at fastholde medarbejdere, at alle kan være på arbejdspladsen uden at skulle lægge øre til sådan noget, siger han.

15 procent af malerlærlingene har overvejet at afbryde deres uddannelse på grund af det psykiske arbejdsmiljø i deres praktikvirksomhed, konkluderer undersøgelsen.

Forventninger skal afstemmes bedre

Ole Draborg mener dog ikke, at arbejdsforholdene er hele forklaringen. Årsagerne til frafaldet – både under og efter endt uddannelse – skal også findes i det billede, som de unge har af branchen, mener han.

– Nogle har en idé om, at faget ikke er så hårdt fysisk – men jobbet som bygningsmaler kan til tider være netop det. Der er også nogle der tror, at vi nærmest bevæger os i det rent kunstneriske, men de bliver også skuffede, når de igen skal opsætte gipsplader og spartle. Det gælder om at fortælle mere ærligt, hvad faget handler om. Så tror jeg også, vi vil se en reduktion i frafaldet, lyder det fra direktøren.

Derfor kører Danske Malermestre en kampagne, hvor de prøver at kapre flere til branchen – gerne dem, som allerede ligger inde med en studenterhue, men som endnu ikke har besluttet sig for, hvilken retning de vil i, fortæller Ole Draborg.

– Vi vil virkelig gerne have flere fyre og piger med hovedet skruet ordentligt på til at uddanne sig til bygningsmaler. At drive virksomhed i det her land bliver mere og mere kompliceret, så en mere boglig tilgang er bestemt en fordel, siger han.

Konjunkturen peger opad

Og skulle de unge være bekymrede for, om der nu også er arbejde at få i fremtiden, fastslår Ole Draborg, at det vil der være.

– Det er livets vilkår i håndværksbranchen. At det går op og ned. Men lige nu, er der masser af plads til nye bygningsmalere, siger Ole Draborg.

Malerfaget har haft et ganske fint forår. 14 procent af malermestrene melder om stigende omsætning.

Tilsvarende er forventningerne til 2. halvår af 2021 også ganske positive. Her forventer 18 procent af virksomhederne en stigende omsætning, og kun 11 procent af virksomhederne forventer en negativ udvikling.

Relateret indhold