Malermestre: Vi kan snildt bruge 500 ukrainere

Tiltrængt arbejdskraft til en presset branche - malerfaget en oplagt mulighed for at få ukrainske flygtninge hurtigt i arbejde, lyder det fra branchen.
Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

Malerfaget har brug for enhver, der kan svinge en pensel. Branchen mangler hænder i så uhørt omfang, at der skal tænkes ud af boksen. Og malermestrene ser en god mulighed for at hente arbejdskraft blandt de ukrainske flygtninge som aktuelt er kommet til landet som følge af krigen i deres hjemland.

Virksomhederne vil tage imod ukrainsk arbejdskraft med kyshånd, vurderer DI Byggeri Malersektionen.

– Vi håber, at Jobcentrene hurtigt vil gå i gang med at screene de mange ukrainske flygtninges kompetencer, når de har fået lovlig grundlag til at kunne søge arbejde i Danmark, siger Willi Becke, formand i DI Byggeri Malersektionen.

– Jeg tror, at rigtig mange faggrupper udover malerfaget står i samme situation – nemlig, at de mangler arbejdskraft, så jo før vi kan få nye medarbejdere jo bedre. Jeg ser både ansættelser på den korte og den lange bane.

Mulighed for varige ansættelser

Willi Becke ser dog også muligheder for at ukrainerne kan opnå varige ansættelser, allerhelst hvis lærer dansk og er motiverede for faget.

– Vi ved jo på den anden side også godt, at mange nok vil vælge at rejse hjem igen, når krigen er slut, men vi vil gerne tilbyde dem arbejde, imens de er her, og det er min opfattelse, at mange flygtninge ønsker at arbejde, siger Willi Becke og fortsætter:

– Mange malervirksomheder har allerede polske medarbejdere ansat, så vi er klædt på til indsatsen. Også i forhold til indkvartering, og måske kan dette medvirke til, at vi i fremtiden ikke er så bange for ordinære ansættelser af medarbejdere uden for EU.

Branchen har sat lønnen op

DI Byggeri Malersektionen er en ud af 26 sektioner under DI Byggeri. Malersektionen skaber bedre betingelser for at drive virksomhed for sine medlemmer.

Som omtalt i Dagens Byggeri er branchens mangel på arbejdskraft så udtalt at både mestre og svende for nylig kunne finde sammen om at justere prislisten opad før tid. Den regulere betalingen for svendenes akkordarbejde, men har også en afsmittende effekt på de fastansattes lønforhold.

Normalt aftales prislisten ved overenskomstforhandlingerne og skulle derfor først forhandles på plads i 2023, men for at tiltrække og holde på kvalificeret arbejdskraft i branchen, var der altså enighed om at forbedre aflønningen.

Relateret indhold