Malermestre og svende enige – lønnen sættes op før tid

Normalt aftales branchens aflønning for maleropgaver under overenskomsten, men parterne er allerede nu enige om at sætte den såkaldte prisliste op - det sker et år før tid, og mens faget skriger på kvalificeret arbejdskraft.
Formændende for Malerforbundet, Tonny Olsen (th) og Malermestrene, Per Vangekjær, kunne helt usædvanligt blive enige om at sætte prislisten op før tid. Foto: Pressefoto.
Formændende for Malerforbundet, Tonny Olsen (th) og Malermestrene, Per Vangekjær, kunne helt usædvanligt blive enige om at sætte prislisten op før tid. Foto: Pressefoto.

Helt usædvanligt er det lykkedes mestrene og svendene i malerfaget at blive enige om at svendene skal lønnes bedre. Usædvanligt, fordi man før tid har indgået aftale om at hæve priserne i den såkaldte prisliste, som regulerer aflønningen af akkordarbejdet, men også har en afsmittende effekt på timelønnen.

Danske Malermestre og Malerforbundet har efter flere måneders forhandlinger netop underskrevet en aftale, der blandt andet betyder, at prislisten reguleres op med 3,75 procent fra 1. oktober 2022.

– Det er en historisk aftale, vi har indgået med arbejdsgiverne. Der er mig bekendt aldrig før lavet en aftale om stigning på prislisten i en periode mellem overenskomstforhandlingerne, siger formand i Malerforbundet, Tonny Olsen.

Normalt er det under overenskomstforhandlinger, at der bliver aftalt stigninger af prislisten og den næste forhandlingsrunde er først i 2023.

– Prisstigningen er gunstig for både akkordsvende og de timelønnede, da stigningen på prislisten givet vis vil have en afsmittende effekt på timelønnen, siger han.

I aftalen står også, at den netop vedtagne stigning på prislisten ikke er hindring for nye forhandlinger om yderligere stigninger på prislisten i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i marts 2023.

Branchen mangler desperat hænder

Aftalen om sætte prislisten op, indgås på et tidspunkt, hvor malerfaget er hårdt presset på at skaffe kvalificeret arbejdskraft. I januar i år kunne branchens egen konjunkturanalyse fastslå, at 2021 havde været endnu et rigtigt godt år, men at også branchen forventede nedtur i 2022. Fordi man simplethen ikke kunne skaffe ansatte nok.

“Forventningerne til 1. halvår 2022 er decideret negative”; lød det i konjunkturanalysen. Som også slog fast, det dog er set før, at malervirksomhederne har haft negative forventninger ved begyndelsen af et nyt år, og at disse forventninger siden er “gjort til skamme” af en positiv udvikling.

Det kommer bare ikke til at ske i år:

– Situationen er denne gang markant anderledes, idet ledigheden blandt malersvendene er usædvanligt lav samtidig med, at hele 38 procent af malervirksomhederne i december 2021 siger, at deres aktiviteter er begrænset af mangel på kvalificeret arbejdskraft, påpeger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg.

Fastere rammer for arbejdsmiljøsager

Parterne er samtidig med justeringen af prislisten blevet enige om, at der fremover ikke kan rejses fagretlige sager om brud på arbejdsmiljøloven udelukkende på baggrund af reaktioner fra Arbejdstilsynet.

Det er fremadrettet forhold på tidspunktet for en sags opstart, der kan danne grundlag for sagens behandling, fremgår det af det netop vedtagne protokollat.

Dog kan reaktioner fra Arbejdstilsynet fortsat bruges som dokumentation i fagretlige sager.

– Danske Malermestre er glade for, at der er indgået aftaler, der tager hånd om arbejdsmiljøet og lønudviklingen indenfor malerfaget. Samtidigt peger forhandlingsresultatet fremad og giver forhåbninger om, at overenskomstforhandlingerne 2023 kan afsluttes succesfuldt, siger formand hos Danske Malermestre, Per Vangekjær.

Relateret indhold