Københavns Kommune: Ansatte i bygge- og anlægsbranchen bliver snydt i løn for millioner

203 ansatte hos leverandører til Københavns Kommune er i 2024 blevet snydt for samlet 4,4 mio. kroner. Underbetalingen rammer særligt ansatte i bygge- og anlægsbranchen.
I 2024 gennemførte Københavns Kommune 472 kontroller og konstaterede underbetaling i 75 % af kontrolsagerne i bygge- og anlægsbranchen. Foto: Gettyimages.

203 ansatte hos leverandører til Københavns Kommune kan se frem til en historisk høj efterbetaling.

Københavns Kommunes årlige rapport om social dumping viser nemlig, at så mange i 2024 er blevet snydt for løn.

Det rekordhøje efterbetalingskrav er en konsekvens af en række kontroller af løn- og arbejdsforhold, som Københavns Kommune udfører. Og det er særligt i bygge- og anlægsbranchen, at ansatte bliver snydt for løn.

Læs også

Entreprenørstop vedtaget: ”Det handler om, hvordan man behandler mennesker”

I 2024 gennemførte Indsatsteamet i Københavns Kommune 472 kontroller og konstaterede underbetaling i 75 % af kontrolsagerne i bygge- og anlægsbranchen. Til sammenligning var gennemsnittet fra 2018 til 2023 på 55 %:

– Som overborgmester i København er jeg bekymret over, at så mange af de mennesker, der arbejder for kommunens leverandører, bliver snydt for løn, siger overborgmester Lars Weiss (S).

– Heldigvis har vi vores Indsatsteam i København, som finder de brodne kar og sørger for, at medarbejderne får den løn, de har krav på. Sådan skal det være, når man er ansat hos et firma, der arbejder for så stor en spiller som Københavns Kommune.

Læs også

Danmark vil have strammere EU-regler mod social dumping

Flere end fire ud af fem af kommunens kontroller sker i bygge- og anlægsbranchen, når der er mistanke om underbetaling.

Og for at få et bedre overblik over, hvor kommunen bedst sætter ind med kontrolbesøg, har Københavns Kommune i 2024 taget et nyt værktøj i brug på byggepladserne i form af et nyt IT-registreringssystem, som med data om leverandørhierarkier og medarbejderinformationer kan skabe gennemsigtighed over, hvem der udfører arbejde på kommunens kontrakter og hvornår.

Det er besluttet, at leverandører af tjenesteydelser til Københavns Kommune med en kontraktsum på over 5 mio. kroner skal registreres i det nye system.

Relateret indhold