Ingeniørernes lønudvikling er påvirket af corona-krisen

Lønnen steg i snit 3,0 procent for privatansatte medlemmer af IDA i det forgangne år, mens offentligt ansatte under ét fik en lønstigning på 4,0 pct. I samme periode har inflationen ligget på 0,6 procent.
Morten Thiessen er er formand for Ansattes Råd (AR) i Ingeniørforeningen IDA der arbejder med medlemmernes løn-, ansættelses-, pensions- og arbejdsmiljøforhold. Pressefoto.
Morten Thiessen er er formand for Ansattes Råd (AR) i Ingeniørforeningen IDA der arbejder med medlemmernes løn-, ansættelses-, pensions- og arbejdsmiljøforhold. Pressefoto.

2020 har stået i corona-pandemiens tegn. Og i et år med lock-down, hjemsendelser og enorm usikkerhed for flere brancher lander årets gennemsnitlige lønstigninger på 3,0 procent for de privatansatte medlemmer af Ingeniørforeningen, IDA. De statsansatte medlemmer har haft en gennemsnitlig lønudvikling på 3,7 procent, mens ingeniørerne i kommuner og regioner har fået en gennemsnitlig lønstigning på 4,5 procent.

– Arbejdsmarkedet for ingeniører, scient’er og it-specialister er ikke immunt over for en verdensomspændende krise som corona-pandemien. Der er brancher, der ikke har mærket til krisen, og det er naturligvis positivt, og fokuserer vi på gennemsnitstallene, så har vi under ét fået en fornuftig reallønsfremgang. Men der er også medlemmer, der har oplevet en forringet lønudvikling i dette annus horribilis, siger formand for Ansattes Råd i IDA, Morten Thiessen.

– Vi ved fra vores juridiske rådgivning, at det går fremad med ansættelserne, så arbejdsmarkedet er på ingen måde frosset til. Til gengæld går det mere trægt med lønforhandlingerne flere steder. Der er en lille tredjedel, der oplever, at de bliver udskudt eller aflyst. Det er altid problematisk, når lønforhandlinger udskydes eller aflyses, og det er vi meget opmærksomme på. Men hvis ordrebogen er tom, og virksomhederne lider, er der ikke meget at gøre ved det her og nu. Medarbejdere og arbejdsgivere har en fælles interesse i, at der kommer gang i hjulene igen, og derfor gælder det om at få fyldt ordrebøgerne igen, siger Morten Thiessen.

Men uanset årsagen til udskudte eller aflyste lønforhandlinger, så minder Morten Thiessen arbejdsgiverne om, at medlemmerne har en forventning om at komme til lønforhandling snart igen.

– Hvis arbejdsgiverne har en forventning om, at medlemmerne accepterer udskydelser eller aflysninger i denne omgang, så minder vi dem gerne om, at de skal være lige så solidariske, når de gode tider kommer igen. Hvis vi skal udvise forståelse for de svære tider nu, så forventer vi at få nogle fornuftige lunser af det overskud, vi er med til at skabe, når de gode tider kommer igen. For vi har stor tiltro til, at vi inden længe igen står og mangler kompetencer indenfor it, naturvidenskab og teknologi i de fleste brancher, siger han.

Relateret indhold