En ny analyse fra fagforbundet Dansk Metal viser, at beskæftigelsen er øget med næsten 33.000 personer det seneste år. Heraf er kun hver femte af dansk herkomst.
Fremgangen skyldes bl.a. betydelige stigninger i beskæftigelsesgraden blandt både mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund. For kvinder fra MENAPT*-landene er beskæftigelsesgraden steget 18 procentpoint siden 2015.
Byggeriet mangler hænder – men er allerede dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft
– Vi er fuldstændig afhængige af indvandrere i vores arbejdsstyrke, som det er i dag, og derfor har vi brug for et paradigmeskifte. Det betyder, at vi skal af med tossede regler, som holder udlændinge fra arbejdsmarkedet, forhindrer dem i at videreuddanne sig eller blive i landet og hjælpe til på arbejdsmarkedet, siger cheføkonom i Dansk Metal, Erik Bjørsted.
Fravælger uddannelse eller udskyder den
Han påpeger, at vi fremadrettet bliver færre danskere i den arbejdsdygtige alder, og henviser til Danmarks Statistik, der forventer, at der frem mod 2070 bliver 406.000 færre 15-69-årige danskere.
Og når der bliver færre danskere i den arbejdsdygtige alder, er det en bunden opgave at få integreret endnu flere indvandrere og efterkommere på arbejdsmarkedet, men desværre spænder udlændingepolitikken alt for ofte ben, mener cheføkonomen:
– Det er dybt problematisk, at man for at få permanent opholdstilladelse i Danmark skal have været i arbejde i 3,5 år ud af de sidste 4 år. Det kan betyde, at udlændinge fravælger uddannelse eller udskyder den, indtil de er sikre på at få permanent opholdstilladelse.
Fagforbund: Vismændenes analyse er ikke mere værd end en slidt Opel Kadett fra 80’erne
Han tilføjer:
– Hvis man udskyder uddannelsen, kan der gå rigtig mange år, før man står med svendebrevet i hånden. Det tager omkring 4 år at blive industritekniker. Men hvis man først arbejder i f.eks. 4 år for at sikre sig ret til permanent opholdstilladelse, går der jo samlet 8 år inden man bliver industritekniker.
Ifølge fagforbundet er der i dag 4.000 ufaglærte udlændinge i industrien, som er kommet til Danmark inden for de sidste 8 år.
*I MENAPT-landegruppen indgår Syrien, Kuwait, Libyen, Saudi-Arabien, Libanon, Somalia, Irak, Qatar, Sudan, Bahrain, Djibouti, Jordan, Algeriet, Forenede Arabiske Emirater, Tunesien, Egypten, Marokko, Iran, Yemen, Mauretanien, Oman samt Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet.