Regeringen og Folketingets partier har indgået en aftale, der årligt styrker erhvervsuddannelserne med omkring 500 mio. kroner.
Hos DI mener vicedirektør Signe Tychsen Philip, at man med et så markant beløb sender et klart og stærkt signal:
– Vores erhvervsuddannelser er topprioritet både for politikerne og resten af samfundet. For hvis flere skal være industriteknikere, murere eller chauffører i fremtiden, så skal uddannelserne også stå knivskarpt med moderne udstyr og undervisere med de rette kompetencer.
300 millioner uden bindinger
Også hos fagforbundet Dansk Metal glæder man sig over, at de længe ventede investeringer i erhvervsuddannelserne nu bliver ført ud i livet.
Forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse, Peter Faber, hæfter sig særligt ved, at aftalen sikrer, at ca. 300 millioner kroner gives uden bindinger til skolerne, men med en ny forpligtelse:
Bestyrelserne skal tage et klart ansvar for, at pengene bruges til kvalitetsforbedringer, og der laves et såkaldt ”håndslag” mellem arbejdsmarkedets parter og erhvervsskolesektoren om, hvad kvalitet er:
– Vi ser meget positivt på, at retningen for pengene skal aftales i fællesskab. Et håndslag om kvalitet skaber ejerskab og ansvar – og i Dansk Metal er vi klar til at tage det ansvar i skolernes bestyrelser. Det skal selvfølgelig handle om at få skabt konkrete forbedringer, som kan mærkes af eleverne.

Konstruktørerne til kvinderne: Uniformen kan lige så godt være jakkesæt som sikkerhedssko
Peter Faber peger dernæst på et andet vigtigt punkt i aftalen, som er styrket efteruddannelse til faglærerne:
– Hvis ikke vi prioriterer faglærernes efteruddannelse, risikerer vi, at undervisningen sakker bagud ift. den teknologiske udvikling. Det går ikke. Vores undervisere skal kunne inspirere og udfordre de unge – og det kræver, at de selv er helt skarpe på den nyeste teknologi, siger han.
– Det her er ikke slutningen
Ydermere fremhæver Signe Tychsen Philip fra DI, at erhvervsuddannelser styrkes på bl.a. engelsk, flere skal i praktik i udlandet, og at støtten til elever med særlige behov øges:
– Virksomheder har brug for hjælp til lærlinge med særlige behov, og det har DI italesat længe overfor politikerne. Den nuværende ordning for specialpædagogisk støtte har i praksis været helt utilstrækkelig for bl.a. lærlinge, som er i lære i en virksomhed. Vi ser meget frem til, at der bliver rettet op på det, for det siger sig selv, at støttebehov ikke forsvinder i overgangen fra skoleundervisning til oplæring i en virksomhed.

Historisk mange vil læse til ingeniør, men færre ser ud til at blive optaget
Hos Dansk Metal understreger Peter Faber, at pengene og ambitionerne kun gør en forskel, hvis der også følges op lokalt og nationalt:
– Det her er ikke slutningen – det er starten. Nu skal vi sammen sikre, at pengene bliver brugt rigtigt. Vi skylder både de unge og samfundet at gøre det her ordentligt.