DI: Flere unge vil være ingeniører, men der er et problem

Selvom ansøgertallet til it- og ingeniøruddannelserne er bedre end sidste år, følger antallet af uddannelsespladser med det høje ansøgertal til trods for, at der er brug for flere hænder.
En mand og en kvinde på en byggeplads, begge iført gule refleksveste og blå sikkerhedshjelme.
Analyser fra DI viser, at universiteterne får svært ved at dække virksomhedernes behov for arbejdskraft. Foto: Gettyimages.

Fredag kl. 12.00 i sidste uge udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse i kvote 1, og her viste søgningen til civilingeniøruddannelsen en stigning på 11 %, mens søgningen til diplomingeniøruddannelserne er steget med 3 %.

Læs også

FRI: De store rådgivere finder arbejdskraft uden for ingeniørstudiet

– Vores virksomheder har brug for specialister fra den allerøverste skuffe, og derfor kan vi heller ikke få armene ned over, at flere søger mod mange af de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger. Derfor er det vigtigt, at politikerne sørger for, at der er pladser til alle kvalificerede ansøgere, siger Mikkel Haarder, underdirektør for uddannelse og forskning i Dansk Industri (DI).

Fra 2025 er det politisk besluttet, at universiteterne skal skære 10 % af pladserne på bacheloruddannelserne væk. Det rammer også uddannelser, som ellers er i høj kurs hos erhvervslivet, påpeger Mikkel Haarder.

Læs også

Byggeriet mangler hænder – men er allerede dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft

– Færre studiepladser er et godt værktøj, hvis det udelukkende bruges på uddannelser med høj ledighed. Desværre vil dimensionering gælde bredt for hele universitetssektoren, og resultatet kan være, at vi uddanner for få ift. det behov, der er i samfundet.

Relateret indhold