Desperat jagt på ingeniører: Mangler over 20.000 kandidater om 15 år

Frem mod 2040 vil forskellen mellem efterspørgslen på ingeniører og det reelle udbud af færdiguddannede fortsat blive større, og det kan få store konsekvenser for Danmark og Europa.
International arbejdskraft har de senere år haft vital betydning for det danske arbejdsmarked, men konkurrencen om den kvalificerede arbejdsstyrker ventes kun at stige i fremtiden. Foto: Gettyimages.

Ny prognose fra Ingeniørforeningen, IDA, viser, at der vil være en stigende ubalance frem mod 2040, hvor efterspørgslen på arbejdsmarkedet efter ingeniører og naturvidenskabelige kandidater overstiger udbuddet af færdiguddannede:

Ubalancen stiger fra 7.700 i 2030 til 16.500 i 2035 og videre til hele 20.400 i 2040.

Ifølge formand for IDA Laura Klitgaard vil de triste udsigter få store konsekvenser, hvis ikke der tages hånd om problemet.

Læs også

Ingeniørerne står med stærke ordrebøger – men der er et enormt problem

– Mange af de store samfundsudfordringer, vi står med i dag og på sigt, vil kræve flere STEM-uddannede (Science, Technology, Engineering og Mathematics, red.). Ud over den grønne omstilling og den øgede digitalisering har den geopolitiske situation tydeliggjort, at der også bliver behov for styrke cybersikkerheden og sikre opbygningen af både den danske og europæiske forsvarskapacitet.

– Der er derfor et presserende behov for, at vi allerede nu får øget optaget på de uddannelser, hvor efterspørgslen vil stige. Sker det ikke, skyder vi os selv i begge fødder, siger hun.

Hvis ubalancen på arbejdsmarkedet for STEM-udannede udelukkende skal opvejes af international arbejdskraft, skal andelen næsten fordobles ift. i dag, påpeger IDA’s formand, Laura Klitgaard.

Alle røde lamper blinker

Allerede i dag er manglen på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater udtalt, og virksomhederne er ofte hensat til at rekruttere fra hinanden, hvilket begrænser vores vækstmuligheder, mener IDA’s formand:

– Hvis det samlede erhvervsliv skal bide sig selv i halen i jagten på STEM-arbejdskraft, mister vi terræn på en lang række vitale felter. Det kan blive svært at udbygge vores position på life science-området, og besværliggøre at vi kan gøre os gældende på nye teknologiske områder som kunstig intelligens og kvantecomputere. Så alle røde lamper blinker, siger Laura Klitgaard.

Læs også

Global ingeniørmangel: Kampen om arbejdskraften bliver hård som aldrig før

Bidraget fra international arbejdskraft har de senere år haft en vital betydning for det danske arbejdsmarked. Det gælder i den grad også på arbejdsmarkedet for STEM-arbejdskraft, hvor international arbejdskraft har medvirket til at tage toppen af presset.

Prognosen fra IDA viser, at den internationale arbejdskraft af ingeniører og øvrige tekniske kandidater samt naturvidenskabelige kandidater fra 2013 til 2022 er vokset fra 12.500 til 23.500.

Svært er løse hjemlig udfordring

Formand Laura Klitgaard tør slet ikke tænke på, hvilken forfatning erhvervslivet havde været i uden dem, men hvis ubalancen på arbejdsmarkedet for STEM-udannede alene skal opvejes af udenlandske studerende og indvandring af kvalificeret arbejdskraft, skal antallet af international arbejdskraft med STEM-kompetencer næsten fordobles ift. antallet i dag.

Læs også

Trods økonomisk og geopolitisk uro vækster ingeniørerne i Europa

– Derfor skal vi fortsat gøre alt for at tilbyde flere studiepladser til internationale studerende på STEM-uddannelserne og arbejde målrettet på at kunne tiltrække færdiguddannede kompetencer hertil.

– Men det bliver nok svært at løse den hjemlige udfordring med international arbejdskraft alene, da der i resten af Europa forventes et underskud af arbejdskraft med videregående uddannelser, og at konkurrencen derfor kun ventes at stige, siger hun.

Relateret indhold