Arbejdstilsynet får en større hammer: Nyt lovforslag skal stoppe social dumping

Arbejdstilsynet får nu mulighed for at stoppe arbejdet på dele af byggepladsen, hvis en underleverandør eller hovedentreprenøren efter advarsler, påbud og bøder ikke har rettet op på overtrædelserne.
Vest og sikkerhedshjelm ligger ovenpå væltet hegn.
Det skal være slut med byggepladser, hvor virksomheder gang på gang overtræder arbejdsmiljøloven, udsætter arbejderne for livsfare og ufortrødent fortsætter arbejdet også efter gentagne alvorlige påbud fra Arbejdstilsynet. Foto: Gettyimages. Foto: Gettyimages.

Alt arbejde hos en entreprenør og dennes underleverandører på en byggeplads skal lukkes ned, hvis der gentagne gange bliver begået alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne, uden at virksomheden eller entreprenøren retter op på det.

Sådan lyder et nyt lovforslag om entreprenørstop, der onsdag blev fremsat af regeringen, og som skal styrke Arbejdstilsynets muligheder for at stoppe omfattende social dumping i byggebranchen.

Hvis entreprenørstoppet ikke bliver efterlevet kan det give en bøde på 100.000 kroner.

Læs også

Tæt på rekordår for social dumping – minister tilfreds

– Det gør mig virkelig gal, når virksomheder igen og igen ignorerer alvorlige påbud og udsætter medarbejderne for fare i jagten på profit. Derfor ønsker vi at give Arbejdstilsynet en endnu større hammer, som kan mærkes på hele byggepladsen, hvis de efter flere advarsler ikke har rettet op på tingene, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.

– Det er gift for det danske arbejdsmarked, at nogle få virksomheder ikke spiller efter de samme regler som alle andre. Der skal være fair konkurrence, og det er der ikke, når størstedelen af virksomhederne med orden i papirerne bliver underbudt af dem, der sætter de ansattes liv og lemmer på spil for at tjene endnu flere penge.

Læs også

Social dumping: Retter indsats mod styringsentreprenørerne

Entreprenørstoppet betyder, at Arbejdstilsynet får mulighed for at stoppe arbejdet på dele af byggepladsen, hvis en underleverandør eller hovedentreprenøren efter gentagne advarsler, påbud og bøder ikke har rettet op på overtrædelserne. Entreprenørstoppet gælder kun indtil, der er rettet op på arbejdsmiljøet.

Entreprenørstoppet er et af tiltagene fra maj måned, hvor regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet indgik en aftale om at begrænse social dumping på danske arbejdspladser.

Relateret indhold