Udsat luksus

Sommerens olympiske lege i Tokyo er udsat til 2021 - velhavende købere må vente med at flytte ind i den olympiske landsby ved Tokyo-bugten.
Mange af lejlighederne, som ligger i den dyre ende, er allerede solgt med overtagelse fra efteråret 2020. Foto: Asger Røjle Christensen.
Mange af lejlighederne, som ligger i den dyre ende, er allerede solgt med overtagelse fra efteråret 2020. Foto: Asger Røjle Christensen.

I flere år har kraner hævet sig højt over Harumi-halvøen ud mod Tokyo-bugten, hvor der tidligere lå en stor udstillingsbygning. Men nu er kranerne væk.

De 5632 luksuslejligheder i Tokyos “olympiske landsby” stod klar til at modtage 11.000 sportsfolk fra hele verden, da der i marts måned ved en telefonsamtale mellem Tokyo og Geneve pludselig blev taget beslutning om at udskyde legene til næste år på grund af den verdensomspændende coronakrise.

Det skabte et stort dilemma for de olympiske arrangører, for knap en fjerdedel af lejlighederne var allerede solgt til overtagelse i efteråret og indflytning i år 2023. I mellemtiden skulle der bygges de skoler, legepladser, butikker, beboerfaciliteter og rekreative områder, som er nødvendige for, at området ville kunne komme til at fungere som en ny mondæn bydel i den japanske hovedstad.

Områdets underskole skal for eksempel bygges på det sted, hvor sportsfolkenes store spisesal i første omgang er placeret. Grønne områder med i alt 3900 træer, hundrede forskellige arter, skulle anlægges rundt om boligblokkene.

Salgsprisen kan falde

Indkomsten fra salget af lejlighederne i den olympiske landsby var helt fra starten en ikke uvæsentlig del af det samlede olympiske budget, og udsættelsen af de olympiske lege – og dermed udsættelsen af købernes overtagelse af lejlighederne – risikerer at medføre et fald i salgsprisen for de resterende lejligheder. Et tab, som alt andet lige skal bæres af det konsortium af elleve store entreprenørfirmaer og ejendomshandlere, som står bag byggeriet af de 23 nye boligblokke på 14 eller 18 etager, spredt på en grund på 13 hektar, kun to en halv kilometer fra Tokyos fine shoppingcentrum i bydelen Ginza.

Da de første 940 af lejlighederne blev solgt sidste år, var der flere end 2000 ansøgere.

– Den kendsgerning, at komplekset skulle bruges ved de olympiske lege, gav lejlighederne ekstra værdi, og det var med til at øge efterspørgslen, forklarer Takeshi Ide, som er seniorforsker ved firmaet Tokyo Kantei Co, som følger udviklingen på Tokyos ejendomsmarked tæt, til det japanske nyhedsbureau Kyodo.

Et af ejendomshandlerfirmaerne, Mitsui Fudosan Co, har imidlertid oplyst, at den næste salgsrunde, der skulle være indledt her i foråret, nu foreløbig er suspenderet.

– Vi havde simpelt hen ikke kalkuleret med, at legene risikerede at blive udsat, erkendte en temmelig groggy talskvinde for Mitsui Fudosan Co.

“Hvor alting begynder”

Det nye kvarter af Tokyo, der ligger ud til Tokyo-bugten med udsigt til både Stillehavet og Tokyos “skyline” lige ved udløbet af Sumida-floden, er døbt Harumi Flag, fordi komplekset, set fra luften, ligner et flag, placeret midt i Tokyo. Harumi Flag ligger “der, hvor alting begynder”, hedder det i reklamematerialet.

De enkelte lejligheder er lidt større end gennemsnittet i Tokyo, men med danske øjne bestemt ikke store. De dyreste af dem har ikke desto mindre fået et prisskilt på, hvad der svarer til 11 millioner danske kroner. Harumi Flag er i flotte salgsopstillinger ambitiøst blevet kaldt for et “flagskibs-nabolag for nye urbane livstilsformer”.

Ifølge Christophe Dubi, den øverste direktør for De Olympiske Lege, havde det efter udsættelsen allerhøjest prioritet for IOC, Den Internationale Olympiske Komite, at sikre sig, at man stadig kunne benytte nybyggeriet ved Tokyo-bugtens havnefront som midlertidig bolig for deltagerne ved først de olympiske lege og senere samme sommer de paralympiske lege. Det var altafgørende for logistik og infrastruktur ved gennemførelsen af de planlagte Tokyo-lege.

Området er bygget til at blive en mondæn bydel, når andre faciliteter i området står klar i 2023. Foto: Lars Hestbech.
Området er bygget til at blive en mondæn bydel, når andre faciliteter i området står klar i 2023. Foto: Lars Hestbech.

– Det har krævet en kæmpe indsats i løbet af få uger at blive helt sikre på, at vi stadig har nøglerne til disse fantastiske ejendomme, fortalte han 2. april ved en briefing i Geneve.

– De diskussioner, der foregår i øjeblikket, handler derfor ikke kun om økonomiske betingelser, men også om praktiske overvejelser. Det er åbenlyst, at der er tale om en rimeligt kompliceret sag.

En positiv afslutning eller ødelagt OL?

Konsortiet bag byggeriet har valgt at gå ind i forhandlingerne med henblik på at bevare byggeriet som olympisk landsby, om ikke andet af den kommercielle årsag, at lejlighederne ikke vil kunne sælges til samme pris, hvis de ikke netop har den ekstra mytiske kvalitet, det ekstra image, at have været en del af den olympiske landsby først.

Hvor positiv myten om de olympiske lege bliver i sidste ende, ved man dog ikke i dag. Hvis det virkelig bliver “det fælles lys for enden af en tunnel” for hele verden, som markerer sejren over coronapandemien, som arrangørerne fremmaner, kan det blive en meget positiv myte, men fortsætter krisen ind i næste år, og bliver næste års lege dermed også i større eller mindre grad påvirket af udeblivelser og afskærmninger mellem tilskuerne – eller eventuelt helt aflyst – så krakelerer myten.

– Der er stor bekymring for, at priserne vil falde. Hvis begejstringen og forventningerne over for de olympiske lege falmer væk, bliver situationen meget alvorlig for sælgerne. Lige nu er købere, der vil ophæve købet, allerede et problem for dem, udtaler Tomohiro Makino, der er direktør for rådgivningsfirmaet Oraga Research og ekspert i det japanske ejendomsmarked, til nyhedsbureauet AFP.

Senest har Tokyos handlekraftige borgmester, Yuriko Koike, foreslået, at de færdige lejligheder, mens man venter på næste år, i mellemtiden bliver benyttet som karantænested for Tokyo-borgere med covid-19-sygdommen uden slemme symptomer. Det samme er foreslået om et mindre kompleks på den anden side af Sumida-flodens udløb, der er bygget til under de olympiske lege at huse tilrejsende politi- og sikkerhedsfolk fra hele landet.

– Hvorfor ikke bruge den olympiske landsby? Forhåbentlig kan vi få et samarbejde med den olympiske organisationskomite, sagde hun til nyhedsbureauet Kyodo.

Så gør de tomme boliger i det dyre byggeri i det mindste nytte, mens vi venter på næste år.

Relateret indhold