Rysta
- Rysta er et hardware IoT-firma, der har specialiseret sig i monitorering og analyse.
- Virksomheden holder til i Berlin.
- Deres samarbejder breder sig ud over de tyske grænser til andre dele af Europa, samt USA og Australien.
- Virksomheden beskæftiger syv personer.
Støv, støj, fugt, temperatur og bevægelse er alle faktorer, der har indflydelse på en byggeplads, hvad end man er medarbejder, bygherre eller nabo. Men i hvilket omfang findes faktorerne? Det har den tyske startup Rysta sat sig for at dokumentere. Ved hjælp af sensorer vil de indsamle data, som skal træde i stedet for de gætterier og vurderinger, de mener præger branchen, når der fra tid til anden laves opsyn på byggepladserne.
– Man kan ikke være overalt på engang, og selv hvis man kunne, ville man overse noget. Derfor mener vi, det er smart, hvis man i stedet for kan måle og indsamle data, fortæller Julia Gebert, der er direktør og sidder i spidsen for Rysta.
Sensorerne skal måle på mange parametre. Det gælder eksempelvis støv, der medfører sundhedsmæssige udfordringer, fugt der kan ødelægge materialer eller forsinke arbejdet og støj, som mange naboer helst er fri for. Det er også muligt at måle bevægelse, som kan være nyttigt både i arbejdstiden eller udenfor, hvis en ubuden gæst har forvildet sig ind på området.
Data øger effektiviteten
– Med sensoren vil man kunne styrke sin risikostyring, bedre administrere budgettet eller lave bedre kvalitetsrapporter ved hjælp af både historiske og realtids data, fortæller Julia Gebert og føjer til:
– Det altdominerende billede er, at hvor der er en forøgelse af data, sker der et spring fremad i effektiviteten.
Det er blandt andet det, som Rysta med deres monitorering af byggepladser, vil på markedet med. Det digitale værktøj falder i tre etaper: opsætning af sensor(er), en cloud-løsning, hvor data analyseres og en oversigt i for eksempel en app, hvor byggelederen kan skride til handling, hvis det er påkrævet.
Testet på det tyske marked
Sensoren er testet sammen med flere partnere i Rystas hjemland, Tyskland. Sammen med IGP Ingenieur AG måler man, hvilke maskiner der kører. Det skal øge effektiviteten, rentabiliteten og sikkerheden på arbejdspladsen. Samarbejdet med GSG | Berlin handler om støjgener. Virksomheden opfører bygninger i kvarterer, hvor nabobygningerne står tæt på byggepladsen. Målet er at måle støjniveauet og begrænse det, eller udregne en passende kompensation om nødvendigt. Viebrockhaus er en tredje samarbejdspartner. Firmaet gør sig inden for modulbyggeri. For dem er målinger af fugt og temperaturer vigtige, når elementerne skal tørre. Dataindsamlingen skal undvige skader på de nye bygninger og sørge for, at budget og tidsforbrug bliver overholdt.
Rysta banker ikke blot på hos det tyske marked, men har også samarbejder i gang i USA, Australien og Danmark. De tyske iværksættere er sikre på, at der er byggepladser nok at monitorere med henvisning til UN Environment Global Statur Report fra 2017. Af den fremgår det, at det i 2060 forventes, at hele verdens samlede byggemasse er fordoblet målt i forhold til i dag. Det kan mere populært udtrykkes ved, at verden vokser med en New York hver måned.