Hedeselskabet støtter grønt droneprojekt

Hedeselskabet har i 2016 støttet Slagelse Boligselskabs projekt omkring udviklingen af en mere bæredygtig og effektiv drift. Pilotprojektet i Slagelse skal demonstrere, hvordan boligselskaber i fremtiden kan effektivisere sektoren gennem den nyeste teknologi til arealregistrering - over jorden.
På fotoet, der er optaget med drone, optegnes blandt andet de forskellige græstyper, hække, fortorvsarealer og plantebede. Foto: Skel.dk
På fotoet, der er optaget med drone, optegnes blandt andet de forskellige græstyper, hække, fortorvsarealer og plantebede. Foto: Skel.dk

Af mkrEffektivisering er nøgleordet de kommende år for boligsektoren. Der skal arbejdes med driften i de almene boligorganisationer og med udvikling af værktøjet “droneopmåling? af almene boligafdelinger, får branchen en effektiv løsning med overskuelige omkostninger. Droneopmålingen kan tilvejebringe nødvendige data til professionel drift og organisering af afdelingernes udearealer.

Stor innovation

Der har ikke været meget forandring eller innovation at spore i opmålingen. Siden Hedeselskabet blev stiftet for 150 år siden er opmålingen af landet foregået manuelt og fra landjorden, men nu er Hedeselskabet sammen med sit datterselskab HedeDanmark med til at ændre denne tradition.

– Droner er en langt mere effektiv opmålingsmetode end den traditionelle opmåling fra land. Med dette projekt og med støtten fra Hedeselskabet vil vi være i stand til at tage et stort skridt imod en kraftig optimering af opmålings- og registreringsarbejdet i vores boligselskab, siger Arne Juul, direktør for Slagelse Boligselskab, som også mener projektet vil komme resten af branchen til gode på sigt.

Dronerne har overfløjet de grønne områder i boligforeningerne, og ved hjælp af den nye softwareteknologi foregår opmålingen automatisk og i real tid. Der er dog stadig behov for folk på jorden til både at styre dronerne og til at bestemme højden på eksempelvis hække og træer.

Naturligt vi er med

– Da Dalgas for 150 år siden var med til at tilskynde til opdyrkning af heden foregik alt lige fra brydningen af al til opmåling af jordområderne med håndkraft. Vi har således en meget lang tradition for både opmåling og registrering af data. Vi har faktisk mange hundrede hyldemeter fyldt med opmålingsdata, både over jorden og under jorden. Derfor er det også naturligt, at vi er med til at tage det næste skridt ind i den digitale og innovative opmåling via droner. Det vil vi meget gerne støtte,? siger Christian Bogh, kommunikationsdirektør i Hedeselskabet.

Med udgangspunkt i opmålingspunkterne er det blevet muligt at få en fuldstændig registrering af alle udearealer og efterfølgende udarbejde målrettede driftsplaner på et gennemarbejdet analysegrundlag.

Udviklingen af metoden er sket i et tæt samarbejde mellem Slagelse Boligselskab, Skel.dk og HedeDanmark.

Relateret indhold