Grønne områder giver højere indtægter

København har som den første kommune i Danmark fået værdisat byens grønne områder. Opgørelsen viser, at både kommune og grundejere tjener på byens grønne pletter.
Grønne områder er en vigtig parameter, når nye københavnere skal vælge bolig. Foto: Colourbox.
Grønne områder er en vigtig parameter, når nye københavnere skal vælge bolig. Foto: Colourbox.

Kort afstand til grønne områder er langt vigtigere for nye københavnere end kort afstand til butikker, gode skoler og dagpasningstilbud, viser en ny undersøgelse foretaget blandt byens tilflyttere.

At københavnerne sætter så stor pris på gode grønne områder kan aflæses direkte på ejendomspriserne. Det viser en værdisætning af kommunens grønne områder, København som den første kommune i Danmark har fået foretaget med hjælp fra Grontmij. I området omkring Sønder Boulevard er ejendomspriserne samlet set steget med 351 millioner kroner, efter at en del af den 1,3 kilometer lange gade er blevet forvandlet til et grønt område med plads til boldspil og hygge i solen. De stigende boligpriser betyder ekstra 12 millioner kroner i ejendomsskatter til kommunekassen hvert år.

– Gode grønne områder i umiddelbar nærhed er noget af det vigtigste for københavnernes valg af bolig. Og vi kan nu sort på hvidt dokumentere, at det grønne både bidrager til livskvaliteten og til samfundsøkonomien. Den viden skal vi bruge i vores arbejde med at løfte vores udsatte boligområder, og når vi skal fremtidssikre de nye bydele i København, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Mangler i nye bydele

Morten Kabell ser et akut behov for, at det grønne kommer højere på dagsorden, når kommunen skal planlægge og udvikle nye bydele. Indtil nu har der nemlig været alt for lille fokus på det grønne i de nye bydele. Både i den første etape af Nordhavn og på Sluseholmen er der planerlagt mindre end én kvadratmeter offentlig tilgængeligt grønt per beboer. Det er markant lavere end gennemsnittet for byen som helhed, hvor der er 35 kvadratmeter grønt per københavner.

En opgørelse fra Københavns Kommune viser, at der vil komme et stort pres på de grønne områder, når byen vokser med 100.000 indbyggere frem mod 2027. Hvis ikke kommunen øger byens grønne områder med mere end det allerede planlagte, vil hver københavner i fremtiden kun have 31 kvadratmeter grønt at boltre sig på. Skal der være lige så meget grønt til rådighed per københavner som i dag, skal København have nye grønne områder svarende til 220 hektar eller næsten 300 fodboldbaner.

Vil i dialog

– Stenbroen burde høre fortiden til. Alligevel gentager vi nærmest konsekvent fortidens synder i vores nye byområder. Hvis vi skal fremtidssikre de nye bydele, er vi nødt til at huske på det grønne og pladsen til mennesker og liv mellem husene. Hvis vi fortsætter med at glemme de gode byrum og de grønne områder, frygter jeg, at københavnerne på sigt vil vende de nye bydele ryggen og søge ud af byen, siger Morten Kabell.

Værdisætningen af de grønne områder viser meget klart en positiv indflydelse på ejendomspriserne. Derfor vil Morten Kabell i dialog med de private grundejere i de nye byudviklingsområder om finansieringen, da både kommunen og grundejerne har en interesse i flere grønne områder. Samtidig vil Morten Kabell sikre, at der bliver reserveret plads til det grønne på lige fod med folkeskoler og daginstitutioner i de nye byudviklingsområder.

Relateret indhold