Siden coronaens indtog i foråret 2020 har der næsten måned for måned stået færre huse til salg. Det skyldes, at flere huse er blevet taget af markedet, end der er kommet på, men den udvikling ser nu ud til at være vendt: For fjerde måned i træk stiger udbuddet af huse stiger, lyder det fra Finans Danmark på baggrund af deres nyeste tal, som viser, at der i juli igen var flere boligsælgere end boligkøbere på markedet.
Antallet af boliger til salg er nemlig steget, og ved udgangen af juli stod der 23.467 huse og 5.755 ejerlejligheder til salg landet over. Det er henholdsvis 377 og 257 flere end for en måned siden. Boligudbuddet er stadig markant lavere end for et år siden. Dengang stod der 28.944 huse og 6.422 ejerlejligheder til salg.
– Danskere på jagt efter et hus eller en ejerlejlighed bliver fortsat mødt af højere udbudspriser end for et år siden. I dag koster et gennemsnitligt hus knap 270.000 kr. mere end for et år siden, og en gennemsnitlig lejlighed koster knap 300.000 kr. mere, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Is i maven
Boliger står nu til salg til højere priser landet over end for et år siden. Et gennemsnitligt hus på 140 kvm. bliver nu udbudt til 2,65 mio. kr., mens en gennemsnitlig lejlighed på 80 kvm. bliver udbudt til lidt over 3 mio. kr. Det er en stigning på ca. 11 pct. for begge boligtyper i forhold til juli sidste år.
– Prisstigninger på alle boligtyper på over 10 procent kan forklares rationelt økonomisk i et enkelt eller et par år, men det er uholdbare prisstigninger, hvis det står på i en længere årrække, idet boligmarkedet i så fald bliver afkoblet fra resten af den økonomiske udvikling, siger Bo Sandberg, boligøkonom i DI.
Ifølge Finans Danmark steg udbuddet af parcelhuse med 1,6 procent i juli, mens udbuddet af ejerlejligheder steg 4,7 procent. Bo Sandberg minder om, at begge stigninger kommer fra et lavt udgangspunkt:
– Man er nødt til at have is i maven og tålmodighed lidt endnu. Boligudbuddet ændrer sig langsommere end efterspørgslen. Det er der ikke så meget nyt i, det er tværtimod et grundvilkår på boligmarkedet, siger Bo Sandberg.
Liggetider falder fortsat
Ifølge DI er et andet udtryk for det fortsat varme boligmarked, at liggetiderne bliver ved at falde:
– Den gennemsnitlige liggetid for parcelhuse er på en enkelt måned faldet fra 152 dage til 135 dage, mens den for ejerlejligheder er uændret på 79 dage. Også fritidshusene blev solgt markant hurtigere i juli, nemlig efter 100 dages liggetid, mod 121 dage i juni, siger Bo Sandberg og tilføjer:
– Øst for Storebælt er der nu ingen regioner, hvor den gennemsnitlige liggetid for nogle af de tre boligtyper, parcel/rækkehuse, ejerlejligheder eller sommerhuse er over 100 dage.