Danskerne bor i stigende grad til leje

På ti år er antallet af lejere steget markant. Små 317.000 mennesker flere har valgt at bo i lejebolig.
FB Gruppen stod bag udviklingen af Grønttorvet i København og en stor tilvækst i antallet af lejede kvadratmeter. Pressefoto.
FB Gruppen stod bag udviklingen af Grønttorvet i København og en stor tilvækst i antallet af lejede kvadratmeter. Pressefoto.

Der er kommet langt flere lejere rundt omkring i landet. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Siden 2011 er antallet af danskere, der bor til leje, steget med 316.893 personer – svarende til en stigning på 14,7 procent fra 2011 til 2021.

Lejere ser klare fordele ved at bo fleksibelt og i en bolig, hvor de ikke selv er ansvarlige for vedligeholdelsen

Alexander Falck Winther, Estate

– Behovet for nye boliger er enormt. Det gælder især i og omkring landets storbyer. Derfor bygges der også flittigt her, og en hel del af de nybyggede boliger opføres som lejeboliger, hvor lejere ser klare fordele ved at bo fleksibelt og i en bolig, hvor de ikke selv er ansvarlige for vedligeholdelsen, siger Alexander Falck Winther, der er presseansvarlig i Estate.

Ældre driver væksten

Ifølge ejendomsmæglerkæden ligger en del af forklaringen på den markante stigning i antal lejere i en ændret befolkningssammensætning, hvor stadig flere danskere lever længere, og hvor boligbehovene derfor ændrer sig.

– Der er sket en forskydning i befolkningssammensætningen de seneste ti år, og vi ser, at de ældre nu udgør en større andel. Mange ældre foretrækker i takt med deres alderdom at sælge deres ejerbolig og flytte i noget mindre, hvor de kan få mere hjælp – og her er lejeboligen et populært valg, siger Alexander Falck Winther.

Priseksplosion har også skyld

Endeligt er der sket markante ændringer på ejerboligmarkedet i løbet af de seneste ti år.

– Prisstigningerne på ejerboligmarkedet har været historisk store det seneste årti. Det gælder ikke mindst i landets storbyer, hvor det er blevet markant dyrere at komme ind på boligmarkedet. Samtidig blev udbetalingskravet på fem procent af den samlede købssum indført i 2015, hvilket kan have fået flere til at se lejeboligen som et alternativ de senere år, siger Alexander Falck Winther.

Mens antallet af lejere i den samlede boligmasse er steget markant på ti år, tegner der sig et andet billede blandt boligejere. Siden 2011 er antallet af personer, der bor i en bolig, de ejer, nemlig faldet med 40.208 svarende til et fald på 1,2 procent.

Relateret indhold