Byggeriet fastholder fremgangen

Branchens forventninger er fortsat bedre end i de sidste seks år. Dansk Byggeri vurderer dog, at det primært er vejrgudernes fortjeneste.
Der har på det sidste været flere tegn på, at det er ved at lysne for bygge- og anlægsbranchen. Arkivfoto: Colourbox.
Der har på det sidste været flere tegn på, at det er ved at lysne for bygge- og anlægsbranchen. Arkivfoto: Colourbox.

Danmarks Statistiks marts-opgørelse viser, at byggebranchens konjunkturbarometer fortsat er på højeste niveau siden 2008, hvor den har befundet sig siden starten af 2014.

Den seneste konjunkturindikator er dog faldet en smule – fra minus 2 i februar til minus 4 i marts. Indikatoren er en sammenvejning af bygge- og anlægsvirksomhedernes beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning.

Blandede indtryk

– Ifølge konjunkturbarometret har bygge- og anlægsvirksomhederne i snit opgaver til de næste 4,4 måneder mod 4,2 måneder ved seneste opgørelse og noget højere end sidste år ved samme tid, hvor der i gennemsnit var ordrer til 3,7 måneder, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, og fortsætter:

– Stormskaderne og den milde vinter løftede midlertidigt beskæftigelsesforventningerne fra starten af 2014. Allerede nu ser man dog en vis afmatning af jubeloptimismen, idet netop beskæftigelsesforventningerne har taget et ret stort dyk ned i marts.

Kreditten klemmer fortsat

Danmarks Statistik spørger også til hvilke såkaldte produktionsbegrænsninger virksomheder oplever. Virksomheder svarende til ni procent af branchens beskæftigelse angiver, at de bremses af finansielle begrænsninger.

– Lige nu ser det ikke ud som om, at kreditklemmen er blevet løsnet. Tværtimod er der i branchen store problemer med blandt andet at skaffe garantistillelser ovenpå Pihl-konkursen i efteråret, siger Bo Sandberg.

Relateret indhold