Urban Tree skal trække mere liv til central plads i Kolding

Et grønt urbant møbel af overskudstræ og restprodukter fra industrien skal få borgere og besøgende til at blive lidt længere på Banegårdspladsen i Kolding. Flere tiltag er på vej.
Et ca. 4 meter højt byrumsmøbel af beon og genbrugstræ står midt på en plads. Med hånden på de et plateau med grønne plante står en mand i blå skjorte og en kvinde i en orange og hvid tunica over sorte bukser
Projektleder i Kolding Kommunes bynatur-team, Henrik Nonnegaard, og bibliotekschef Pia Henriette Friis byder Urban Tree velkommen til Banegårdspladsen i Kolding. Snart får byrumsmøblet selskab af siddemøbler i genbrugstræ. Foto: Kolding Kommune

Hvordan kan kultur, design og bæredygtighed berige hinanden positivt?

Det er de ved at finde ud af i Kolding. Her er Kolding Bibliotek og Bæredygtighedshuset gået sammen om konceptet ’Verdensmålsplads’ på Banegårdspladsen. Problemet med den ellers centralt beliggende plads er, at folk primært passerer igennem. Her er få muligheder for at gøre ophold – og ingenting der får de forbipasserende til at blive.

Sammen med naboerne vil de to parter nu sætte gang i forskellige tiltag, der kan give flere oplevelser og mere liv i området.

Læs også

Mød Urban Tree: Fra industrielt affald til vandforsinkende bytræ

Første synlige initiativ er ’Urban Tree’ – et stort multifunktionelt designet siddemøbel, der på én gang kombinerer bynatur og biodiversitet med socialt samvær.

Overskudstræ og restprodukter

Urban Tree er designet af firmaet CWare, der har foræret den til Kolding i kraft af kommunens fokus på bynatur. Urban Tree er lavet af overskudstræ og restprodukter fra industrien.

Den fungerer som et siddemøbel og er beplantet med 21 kvm stauder og hjemmehørende planter, der fremmer biodiversiteten og binder CO2. Øverst på Urban Tree sidder der sol- og lyspaneler og et vandreservoir, der kan opsamle en kubikmeter regnvand. Dermed er Urban Tree selvvandende.

Læs også

Ny fodgængerbro bliver ”et æstetisk scoop”

– Urban Tree er et rigtig godt eksempel på et byrumsmøbel, der er en spændende bæredygtig løsning og samtidig også kan åbne op for en dialog om bæredygtighed med Koldings borgere og gæster, siger bibliotekschef Pia Henriette Friis.

Passer godt til Verdensmålspladsen

Det multifunktionelle byrumsmøbel er netop landet på Banegårdspladsen i Kolding. Det kommer fra Tivoli, hvor den har været en del af den årlige Have- og Blomsterfestival.

To piger med bare ben sidder på bænken i træ, der går hele vejen rundt for foden af Urban Tree. I baggrunden til venstre ses et grønt hus. Til højre går en flok mennesker hen mod festivalpladsen
Urban Tree har også været på Roskilde Festival.

– Vi har fået mulighed for at overtage Urban Tree og da vi er optagede af at tænke i genbrug og bæredygtighed, så synes vi, at det passer rigtig godt til Verdensmålspladsen, siger Pia Henriette Friis.

Siddemøbler af genbrugstræ

Om få uger får Urban Tree selskab af forskellige siddemøbler, som tømrereleverne på Hansenberg har designet og bygget af genbrugstræ. Møblerne er ligeledes et testforsøg, der skal afprøve, om det kan gøres mere attraktivt at opholde sig på pladsen.

Læs også

Blotlægger å i Aalborg: Giver mere byliv og biodiversitet

– Kolding midtby er godt i gang med en proces med at genopfinde sig selv og her kan bæredygtighed helt sikkert bidrage positivt med mere bynatur og flere mødesteder, fortæller leder af Bæredygtighedshuset, Stella Steen Jensen.

Processen med at afprøve forskellige midlertidige tiltag på Verdensmålspladsen kommer til at løbe over tre år. Tanken er at skabe attraktive byrum og finde ud af om og hvordan kultur, design og bæredygtighed kan gå hånd i hånd.

Relateret indhold