Den digitale transformation i byggeriet fører en lang række fordele med sig, men forandringen skaber også udfordringer for både projektejere, rådgivere og entreprenører.
På BIM World Copenhagens hovedscene satte Lars Straarup, BIM & IKT Manager på Femern, kvalitetsinspektør Benjamin Boeskov Gabrielsen, Kosmos, og CEO og partner i Rasmus Friis, Søren Laubjerg Daugaard, derfor fokus på det stigende pres, der også rammer byggebranchen med indtoget af de mange nye teknologier og digitaliserede processer.
Byggeriet hænger i data-bremsen: ”Du er selv eksperten”
– Med digitaliseringen kommer meget godt. Vi er blevet meget mere effektive, hastigheden er sat gevaldigt op, men mængden af data støjer, siger Søren Laubjerg Daugaard og tilføjer:
– Mit umiddelbare skøn vil være, at en byggeleder on-site bruger op mod 25 % af tiden på beskidt data.
Hos Rasmus Friis bruger virksomheden flere digitale værktøjer, fra overblik over nuværende og kommende projekter til efter aflevering af et projekt. Ligeledes hjælper værktøjerne medarbejderne og ledelse helt ned på opgaveniveau med daglig indsamling af informationer om et projekts status. Og alt sammen er med til at effektivisere.
Men ifølge Søren Laubjerg Daugaard kan der opstå udfordringer eksternt, når dataindsamling og -kvalitet mellem samarbejdspartnere stikker i forskellige retninger. Udfordringer, der i sidste ende kan koste bygherre dyrt:
– Konflikter opstår ofte på grund af mængden af dårlig data, og jeg så derfor gerne, at branchen arbejdede ud fra mere standardiserede modeller, så fremgangsmetoden bliver ensrettet for alle aktører. Vi risikerer i dag f.eks. at modtage tilbudslister i Word.
På BIM World: Det er nu, det rykker, men branchen har brug for viden
Han fortsætter:
– Vi skal formå at gøre indsamling af den vigtige data nemmest mulig, så f.eks. en tømrer kan bruge sin tid på det, han er god til – nemlig at bygge.
Søren Laubjerg Daugaard mener, at brancheforeningerne og DI bør sætte sig sammen og sikre denne ensretning.