I 2023 genanvendte Scandi Byg 87,3 % af virksomhedens produktionsaffald.
Resultatet er opnåede gennem et arbejde, der startede, da virksomheden fik grundlicens til Svanemærket byggeri i 2017.
Læs også: Startup vil samle al materiale-data ét sted: “Business as usual ændrer sig nu”
For som en del af pointkravene stiller Svanemærket krav til, at genanvendelsesraten skal være mindst 70 % for at opnå tre ud af i alt 16 point.
Hos modulproducenten er ambitionerne dog højere, og dengang blev derfor sat et internt mål om at opnå minimum 85 % genanvendelse i produktionen – og det mål er altså nu nået:
– Vi begyndte med at have 20 fraktioner til sortering, men nu er vi kommet op på næsten det dobbelte, fortæller bæredygtighedschef Joan Bruun Thiesen.
Læs også: Handletanken: Cirkulær økonomi og biodiversitet er stadig ukendt grund
– Vores deponi var i 2018 på 27,3 %, men ved hjælp af en systematisk og fælles indsats har vi fået den ned på blot 2,7 % i 2023. Det betyder, at vi sparer på klodens dyrebare ressourcer og ligeledes kan se en økonomisk gevinst ved at affaldssortere endnu bedre. Det giver simpelthen bare ikke mening, at vi smider gode materialer ud, tilføjer hun.
Svært i dagligdagen
Ifølge miljøkonsulent hos Marius Pedersen, Frank Mortensen, er der de seneste år kommet en støt stigende interesse for affaldssortering og genanvendelse:
– Det er bl.a. sket som følge af lovkrav, og at flere virksomheder ønsker sig en grønnere profil. Men vi ved også, at det kan være udfordrende at få folk til at affaldssortere korrekt, når dagligdagen indtræder – også for byggebranchen kan det være svært at få hånd om affaldssorteringen, da der typisk er rigtig mange involveret i byggeriet.
Stort dataarbejde
Ifølge bæredygtighedschefen kræver en høj genanvendelsesprocent, at alle i virksomheden gør sit for at hjælpe med affaldssorteringen:
– Vi arbejder rigtig meget med data og udregner bl.a. affaldsmængde og affaldsomkostninger per bygget kvadratmeter. Data giver gennemsigtighed og målbare resultater. På den måde kan vi løbende lave opsamlinger og vise medarbejderne, hvad de bidrager med. Det giver et enormt fokus i alt fra vores logistikafdeling til medarbejderne i produktionen, tilføjer Joan Bruun Thiesen.