Opfører Aalborgs første svanemærkede almene boliger

Alabu Bolig, der vil være den mest bæredygtige boligorganisation i Nordjylland, opfører nu 31 svanemærkede familieboliger ved Aalborgs nye universitetshospital.
En pige står med rygsæk på, foran døren til et boligbyggeri.
Med et erklæret mål om at blive den mest bæredygtige boligorganisation i Nordjylland har Alabu Bolig i flere år arbejdet med en række projekter inden for energieffektiv renovering og byggeri.

Hidtil har Alabu Bolig renoveret efter certificeringsordningen DGNB, der måler på social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Samtidig har boligorganisationen i 2022 opført tre nye projekter med i alt 75 familieboliger i Gug, Klarup og Gistrup under den såkaldte ’frivillige bæredygtighedsklasse’, som Social- og Boligstyrelsen lancerede i 2020.

Nu suppleres byggeriet i Gistrup så med etape to, hvor de nye boliger certificeres med Svanemærket, som er det officielle, nordiske miljømærke.

Læs også

Udfordret byggeri går i gang i Sydhavnen

Projektets ambition at videreføre de gode ideer og tanker fra etape 1 med 31 nye familievenlige boliger i varierende størrelser, fortæller projektchef Brian Hansen fra Alabu Bolig, og tilføjer, at husene er tænkt som seks boligstænger i form af rækkehuse, der ligger omkring de bevaringsværdige træer og buske i området, roteret ift. lys og udkig til det fri:

– Grundet sommerferien planlagde vi, at det første spadestik til byggeriet af de nye familieboliger i etape to går i jorden nu her efter sommer. Vi har siden maj klargjort og indrettet byggepladsen, så vi er klar til at gå i gang.

– Vi satser på, at vores nye svanemærkede boliger står klar ultimo 2025, primo 2026, lyder det.

Skal ikke kun færdiggøres rettidigt

At bygge Svanemærket indebærer en række forhold, som skal opfyldes omkring indeklima, dagslys i boligen, kemikalier, ressourcer og biodiversitet. Desuden kigger Svanemærket på hele produktets rejse fra råvare, produktion til genanvendelse og affald, da grønnere byggeri ikke kun skal være bygbart, men især også brugbart.

Læs også

Efter Brøndum-konkurs: Klar til skolestart trods forsinkelser

Og til at bygge er valget faldet på Byggefirmaet Knudsgaard som totalentreprenør:

– Gennem åben dialog, enighed om målet og en engageret indsats fra alle sikrer vi, at projektet skrider frem som planlagt. Det vigtigste er, at byggeprojektet ikke blot bliver færdiggjort rettidigt, men også lever op til de højeste standarder for kvaliteten af det udførte byggeri, siger Brian Hansen fra Alabu Bolig.

Han tilføjer, at Svanemærket ikke er så tung en proces og dermed ikke et fordyrende led i det almene, hvorfor Alabu Bolig kommer til at kunne tilbyde svanemærkede boliger uden at hæve huslejen.

Relateret indhold