“Dybt bekymrende”: Ingeniørmanglen afhjælpes ikke af dagens optag

Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, kalder det ”ubegavet politik”, at flere ansøgere er afvist på ingeniøruddannelserne, når manglen i branchen er så udtalt.
Henrik Garver
Optaget på ingeniøruddannelser er ikke væsentligt øget trods markant fremgang i ansøgertallet. Det provokerer adm. direktør Henrik Garver fra FRI, hvis medlemmer skriger på ny arbejdskraft.

Ud af de 61.351, der inden længe skal starte på en af landets videregående uddannelser, vil 15.595 træde ind på en af STEM-uddannelserne (Science, Technology, Engineering, Mathematics, red.). Det er en stigning på 2 % ift. 2023.

Ikke desto mindre skal det øgede optag ses i lyset af, at antallet af ansøgere på civilingeniøruddannelsen i år steg med 11 %. Det gjorde studieretningen til den mest søgte uddannelse i 2024.

At ikke flere er blevet optaget, undrer adm. direktør i FRI, Henrik Garver. Han oplever, at rådgiver- og ingeniørvirksomhederne de sidste tre år har ansat 21 % flere medarbejdere. Heraf er de fleste ingeniører.

Læs også

DI: Flere unge vil være ingeniører, men der er et problem

Men FRI’s medlemsvirksomheder mangler, i lighed med andre tekniske brancher, i meget høj grad kvalificeret arbejdskraft.

– Situationen er stadig, at der ikke er nok, der studerer på ingeniøruddannelserne. Vi kommer til at mangle dem i fremtiden, når de store samfundsudfordringer skal løses.

Massivt problem

Så selvom Henrik Garver er tilfreds med udviklingen, der viser, at flere vil være ingeniører, er antallet af optagne en kæmpe politisk udfordring:

-Trods en fremgang på 11 % i antallet af ansøgere, er der ikke optaget flere studerende på civilingeniøruddannelsen. Det er dybt, dybt bekymrende. De unge ønsker at blive ingeniører, virksomhederne mangler ingeniører, universiteter og professionshøjskoler vil godt uddanne flere ingeniører – og så fejler de politiske rammer for uddannelserne fuldstændigt! Det er ubegavet politik. Og det ændrer desværre ikke på, at vi har et grundlæggende og massivt problem med mangel på ingeniører i Danmark, siger han og fortsætter:

Læs også

31-årig ingeniør vinder international pris for komplekst CCS-projekt

– Vi kommer til at se ind i store forandringer indenfor den grønne omstilling, digital infrastruktur, forsyningssikkerhed, sundhed, mobilitet og bæredygtigt byggeri, bare for at nævne nogle få. Her har vi brug for de næste generationer af ingeniører, og dem uddanner vi desværre ikke nok af i Danmark lige nu. Det skal vi lave om på, slutter han.

Relateret indhold