Det er en kendt sag, at for få unge søger ind på landets erhvervsuddannelser. Bl.a. inden for bygge- og anlægsbranchen, hvor manglen på kvalificeret arbejdskraft er stor, kniber det med at tiltrække nok unge til uddannelserne.
Derfor har regeringen sammen med Folketingets øvrige partier udnævnt 2025 til Erhvervsuddannelsernes år.
Et initiativ, der udspringer af et samarbejde mellem KL, Danmarks Lærerforening, Dansk Industri, 3F, Dansk Metal, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Astra, EuroSkills 2025 I/S, FH og DA.
Skolestart: Nyt kuld af faglærte er ikke stort nok
Målet er at igangsætte en pallette af initiativer og tilbud, som er relevante for børn og unge samt lærere på tværs af klassetrin i grundskolen samt øvrige relevante uddannelsesinstitutioner.
Det kan f.eks. være undervisningsmaterialer, partnerskaber mellem grundskoler og erhvervsskoler, nytænkning af brobygningsforløb, samarbejde om erhvervspraktik og virksomhedsbesøg, MiniSkills og mulighed for at besøge Euroskills2025 i Herning, lyder det:
– Erhvervsuddannelsernes år skal oplyse unge om mulighederne med en faglært uddannelse. Vi vil udnytte, at europamesterskaberne i Skills afvikles i Herning i september 2025. Det er en helt unik mulighed for at præsentere de forskellige fag, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Flere faglærte tjener mere end akademikere
Han tilføjer:
– Jeg er særligt glad for, at DI, fagbevægelsen og en lang række andre organisationer gerne vil samarbejde om projektet.
Der er afsat 2,5 mio. kr. i hhv. 2024 og 2025 til Erhvervsuddannelsernes år 2025, og derudover afsættes 0,3 mio. kr. årligt i 2024 og 2025 til Special Skills. Ydermere planlægges det at søge om fondsstøtte.