De nye klimakrav og byggebranchens udfordringer
De nye krav specificerer markante forbedringer i energiforbrug og kræver reduktion i CO2-udslip. Ændringerne påvirker alle aktører i branchen: Arkitekter skal redesigne bygninger til at være mere energieffektive, entreprenører skal anvende bæredygtige materialer og teknikker, og materialeleverandører skal sikre, at deres produkter kan leve op til de nye krav. De omfattende ændringer kræver også dybdegående kendskab til både nye teknologier og regler hos os fagmænd.

Du kan roligt vælge tagpap
Netop derfor spiller dokumentation en nøglerolle. Fra indsamling af data til certificering og rapportering, kræver dokumentation en præcis tilgang. Typer af dokumentation som Teknisk Godkendelse (TGA), Environmental Product Declarations (EPD), og Life Cycle Assessments (LCA) er essentielle. Det bidrager til at sikre, at byggematerialer og praksisser ikke blot er teoretisk bæredygtige, men faktisk lever op til de satte standarder gennem hele deres livscyklus. Hos Hetag Tagdækning anvender vi tagpap fra Phønix Tag Materialer A/S, der har sin egen specifikke EPD og TGA, der gør det muligt at fravige standard levetidstabellen for tagpap. Dermed bidrager vores løsninger til at nedsætte miljøbelastningen over tid, fordi levetiden på en korrekt udført 2-lags løsning er på min. 50 år.
Ingen risiko for udvaskning af kemiske stoffer
Valget af materialer er nu mere afgørende end nogensinde med de nye klimakrav. Tagpap, et ofte anvendt materiale i danske byggeprojekter, er et godt eksempel. Dokumentationen, for den tagpap vi anvender, sikrer, at produkterne kan anvendes i byggeri, der er bæredygtighedscertificerede, bl.a. DGNB, BREEAM og Svanemærket. Som eksempel viser en udvaskningsrapport udført af Danish Waste Solutions i 2021, at overfladevand fra tagpap sikkert kan anvendes til toiletskyl, vanding eller udledes til vandområder uden risiko for kemiske stoffer.

Bæredygtighed som vækstdriver
Dermed bliver kravene til bæredygtighed ikke kun en byrde, men også en driver for innovation. Med tagpap kan de øgede mængder regnvand blive til en ressource, og dermed er vejen banet for nye byggeteknikker, som lever op til og overgår de nye krav om at reducere bygningers klimaaftryk. Det samme gør sig gældende i forhold til genanvendelse, hvor tagpap kan genanvendes til produktion af asfalt herhjemme.

Langsigtet impact og fremtidens byggeri
På lang sigt vil de skærpede krav have en betydelig effekt på hele det globale byggeri. I Danmark kan vi se en fremtid, hvor alle nye bygninger er netto-nul i energiforbrug, og hvor gamle bygninger er omfattende renoverede for at leve op til nye standarder. Lovgivningsmæssige og praksismæssige ændringer vil fortsat forme branchen, idet man stræber efter endnu strengere krav og højere bæredygtighedsmål. Hos Hetag Tagdækning ser vi ikke dokumentation som et nødvendigt onde men en mulighed for at drive bæredygtighed i byggeriet. Ved nøje at følge og anvende dokumenterede data og praksisser, kan vi ikke bare imødekomme de nuværende behov, men også skabe et robust fundament for fremtidens byggeri.
