Frem til den 30. august kan fagfolk i byggebranchen komme med kommentarer til pilotudgaven af 2025-manualen for ‘DGNB Renovering og nybyggeri’, som den nye DGNB-certificering kommer til at hedde.
Det nye navn skal signalere, at 2025-udgaven har øget fokus på renovering. Der er flere steder indført særskilte renoveringskrav og andre incitamenter for at bevare og renovere frem for at rive ned og bygge nyt.
Derudover har pilotudgaven skærpet fokus på de kriterier, der gør en reel forskel for miljø, klima, mennesker og samfund. Det drejer sig bl.a. om kriterier vedrørende indeklima, cirkulær materialeanvendelse og arkitektoniske overvejelser i forbindelse med renovering.
Frederik Waitz Søborg, direktør for certificeringer og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der administrerer og udvikler certificeringsordningen i Danmark, siger:
– Helt konkret er vi gået den tidligere udgave igennem med en tættekam og har næsten halveret antallet af kriterier. En markant ændring er, at vi har taget proceskriterierne ud og i stedet vil lave en frit tilgængelig procesvejledning for hele branchen. Det betyder, at vi i selve certificeringen kun belønner de tiltag, der har en direkte indvirkning på klimaet, miljøet og mennesker.
Læs også: Første DGNB Planet går til bofællesskab
Samlet set falder antallet af kriterier i pilotudgaven fra 35 til 15. En ændring, der også gør manualen mere agil og lettere at arbejde med. Procesvejledningen bliver udarbejdet i løbet af 2024.
De vigtigste ændringer i pilotudgaven af 2025-manualen for ‘DGNB Renovering og nybyggeri’ er:
– Proceskriterierne udgår og bliver erstattet af en procesvejledning
– Det samlede antal kriterier falder fra 35 til 15
– Fokus på at fremme renovering
– Der kan opnås flere point end tidligere i kriterierne for indeklima, cirkulær materialeanvendelse og arkitektoniske overvejelser i forbindelse med renovering
– CO2-udledningen for boliger måles pr. person frem for pr. kvadratmeter
– Der stilles nye krav til dokumentation af miljøfarlige og sundhedsskadelige stoffer, nedrivning og biodiversitet
– I høj grad sikring af samspil med EU-taksonomien
– Byggeriet vurderes i tre faser: 1) designfasen, 2) byggefasen og 3) ibrugtagelsesfasen
Da der er tale om en pilotudgave, tages der forbehold for, at ikke alle ændringer kommer med i den endelige version, og at det samlede antal kriterier kan ændre sig.
Byder på store forandringer
Ifølge Byggefakta er DGNB den mest udbredte certificering af byggeri i Danmark. I takt med det øgede fokus på bæredygtighedstiltag og udbredelsen af DGNB har branchen tilegnet sig meget ny viden, udviklet nye og bedre materialer og arbejdsgange og er generelt blevet dygtigere til at indarbejde bæredygtighedstiltag i projekter.
Læs også: Top10: De største bygherrer i Region H netop nu
Det er på den baggrund, at Rådet for Bæredygtigt Byggeri har følt det nødvendigt at opdatere kravene til DGNB-certificering af renovering og nybyggeri. Dette er sket i tæt samarbejde med en lang række fagpersoner og eksperter fra branchen og forskningsverdenen.
– Den nye udgave byder på nogle store forandringer i forhold til de tidligere versioner, og vi er landet på et niveau, der sætter barren meget højt, siger Hanne Tine Ring Hansen, fagchef for regenerativt byggeri i Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma og formand for fagudvalget for nye bygninger og omfattende renoveringer i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
Pilotudgaven af certificeringen er sendt i offentlig høring fra i dag d. 5. januar. Høringsfasen varer til og med den 30. august. De første projekter vil afprøve den det kommende år.
Den endelige udgave af certificeringen udkommer i begyndelsen af 2025. Frem til da vil det fortsat være muligt at tilmelde et projekt under den tidligere version af certificeringen.