Over 200 sider beskriver forfatterne af forskningsrapporten ‘Migrantarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed i bygge- og anlægsbranchen’, hvordan udenlandsk arbejdskraft konsekvent sættes til at udføre det mest beskidte, det mest nedslidende og det farligste arbejde.
Det har for formand for BAT’s udvalg for udenlandsk arbejdskraft og næstformand i 3F’s byggegruppe, Palle Bisgaard, været rystende at læse igennem rapporten:
– Rapporten tegner et tydeligt billede af, at der er arbejdsgivere i den danske byggebranche, der er helt uden skrupler. De tager alle midler i brug for at udnytte dem, der er allermest udsatte, siger han.
Rapporten, der er medfinansieret af 3F’s Byggegruppe og Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT), er udgivet af Aalborg Universitet. Den anslår bl.a., at kun hver femte arbejdsulykke blandt udenlandske arbejdstagere i byggebranchen anmeldes af arbejdsgiverne.
– Vi ser også, at de migrantarbejdere trues til at tie stille, når deres forfærdelige forhold resulterer i ulykker. Rapporten skønner, at kun i hvert femte tilfælde anmelder arbejdsgiveren migrantarbejderes arbejdsulykker. Hvis migrantarbejderne går til myndighederne, risikerer de at blive fyret og kørt til deres hjemlande. Det er under al kritik, siger formand for BAT-Kartellets Arbejdsmiljøudvalg og forbundsformand i Malerforbundet, Tonny Olsen.
Palle Bisgaard supplerer:
– Undersøgelsen bekræfter det billede, vi længe har haft mistanke om. Men omfanget af diskrimination og de historier, som bringes frem, er dybt rystende.
Arbejdsforhold i frit fald
Rapporten dokumenterer bl.a. alt lige fra manglende lønudbetaling, over brud på arbejdsmiljøloven og helt op til trusler om vold og decideret menneskehandel.
– Det er utilgiveligt, at det foregår i Danmark, siger Palle Bisgaard og suppleres af Tonny Olsen:
– Arbejdsforholdene er ikke længere på vej ned ad bakke – de er i frit fald. Problemerne kan ikke kun isoleres til en enkelt branche. Udnyttelsen af udenlandsk arbejdskraft sker på tværs af professioner og landsdele.
Vil blackliste de værste arbejdsgivere
BAT og 3F kræver konkret handling og vil overbringe rapportens resultater til regeringen og fremføre nogle af de konkrete løsningsforslag, som præsenteres i rapporten.
– Vi skal have begrænset underentreprenørkæderne til ét led, indført kædeansvar overalt i Danmark, lavet en obligatorisk ID-kortordning, sørget for blandede sjak med udenlandske og danske arbejdere, blackliste de værste arbejdsgivere og meget mere. Nogle tiltag kræver politisk handling og andre kræver, at arbejdsgiverne accepterer tingenes tilstand og medvirker til at målrette den danske model til at sikre lige konkurrence. Vi kan simpelthen ikke acceptere, at man fortsat ignorerer problemerne, siger Palle Bisgaard.
Rapportens forfattere er Charlotte Hooper Overgård, Magnus Jespersen, Laust Høgedahl, Trine Lund Thomsen, Lærke Busk Sørensen & Nicoline Bisgaard Møller fra Aalborg Universitet.