F&P: Brug dog OPS og få mere velfærdsbyggeri for pengene

Alt for mange store offentlige anlægsprojekter på velfærdsområdet ender i forsinkelser og store budgetoverskridelser. F&P kommer nu med forslag, der skal halvere fordyrelserne.

Indtil videre har 13 ud af 16 supersygehuse overskredet både tidsplan og budget voldsomt. F.eks. Nyt Hospital Nordsjælland, der foreløbig er 6 år forsinket med budgetoverskridelse på 44 % – eller 2,3 mia. kroner.

De store velfærdsprojekter bygges for skattekroner, og det er altså skattekroner, der bliver spildt på dårlig styring af budget og byggeri. De, der skal drive vores velfærd, er ikke nødvendigvis de bedste til at bygge rammerne om den. Det er vores branche til gengæld god til.

En ny opgørelse viser, at danske pensionsselskaber har været involveret i 14 offentlig-private partnerskaber siden 2015 og opført bl.a. hospitaler og retsbygninger. De 13 er udført til tiden og prisen.

Obligatorisk tjek

Vi rækker derfor nu ud til regeringen og siger: Brug dog samarbejdet mellem offentlige og private ved bygning af de store velfærdsprojekter – vi står parat med kompetencerne og investeringskapital.

Vi foreslår bl.a. et obligatorisk offentlig-privat tjek på alle større velfærdsbyggerier for at sikre, at alle muligheder for samarbejde er afsøgt. Og at offentlige-private projekter skal halvere fordyrelsen gennem bedre styring. Det skal ske gennem et nyoprettet Velfærdsbyggeråd.

Det er gennem samarbejde, at vi kan være garanter for, at skatteyderne får mere velfærd for pengene og til rette tid. Så vi ser frem til en god dialog med regeringen og med Folketingets partier om, hvordan vi i langt højere grad sætter offentlig-privat samarbejde i system.

Relateret indhold