Hold søges: Byg med mest mulig beton – og mindst muligt klimaaftryk

Realdania By & Byg har igangsat et stort udviklingsprojekt, som undersøger, hvor meget CO2-aftrykket kan nedbringes, når man bygger boliger i de mest anvendte materialer. Nu er turen kommet til beton.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/121429_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/121429_1_xl.jpg

Først igangsatte Realdania By & Byg et femetagers boligbyggeri med træ som det primære materiale. Herefter endnu et hus i samme grundplan, men i tegl.

Nu skal Realdania By & Byg finde det hold til at tegne, projektere og opføre et etagehus, hvor så meget som muligt består af beton – og hvor klimaaftrykket er så lavt som muligt.

Formålet er at udvikle nye løsninger, som alle andre bygherrer og rådgivere kan plukke frit fra. Det er derfor afgørende, at projektet udvikles inden for en normal anlægsøkonomi og med ‘hyldevarer’, som er tilgængelige for mange.

“MiniCO2 etagehus Træ”, som Foto: Claus Fisker.

– Beton er det mest anvendte byggemateriale i verden. Det er stærkt, billigt og effektivt at arbejde med. Men det er samtidig et voldsomt CO2-tungt materiale, som står for en stor del af den samlede udledning fra byggeriet, siger adm. direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.

– Vi har derfor en stor opgave foran os ift. at udforske veje til at reducere såvel CO2-aftrykket som trækket på sparsomme ressourcer som f.eks. sand. Kan vi minimere mængden? Kan vi anvende mindre klimabelastende typer af beton, spørger han.

Markant under BR-krav

Ambitionen er, at betonhusets CO2-udledning skal nå ned på 5 kg CO2 eq./m2/år for materialerne alene – med drift bliver det omkring 7,5 kg. Et krav, der ligger markant under Bygningsreglementets krav på 12 kg og væsentligt under det gennemsnitlige niveau for nye etageboliger på omtrent 9,6 kg.

Dertil skal huset certificeres med DGNB Guld.

Kongensstræde er en del af udviklingsområdet Kanalbyen i Fredericia. Foto: Claus Fisker.
Kongensstræde er en del af udviklingsområdet Kanalbyen i Fredericia. Foto: Claus Fisker.

Ingen plug’n’play-løsninger

For at nå hertil, skal der tænkes nyt, og til det formål vil Realdania By & Byg invitere 3 teams af hhv. ingeniører og arkitekter til at byde på opgaven:

– Vi vil gerne samle et tværfagligt team, der har mod på at gentænke et betonhus uden at forfalde til plug’n’play-løsninger. Designet skal gennemarbejdes med øje for betonens særlige æstetik, og mængderne skal regnes ekstra grundigt igennem, så vi ikke forbruger mere materiale end højst nødvendigt, fortæller projektchef Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg.

– Endelig skal man være klar til at droppe vanetænkningen og eksperimentere med nogle af de nye former for beton, der er dukket op på markedet, tilføjer han.

Mulighed for sammenligning på tværs

Betonhuset skal opføres på Kongensstræde i Fredericia, hvor henholdsvis træ- og teglhusene skyder op i femetager.

Formålet med at bygge tre monomaterielle huse på samme gade og med samme grundplaner, er at skabe mulighed for at sammenligne dem på tværs. Til det formål vil der blive lavet LCA beregninger på CO2-udledningen for hvert enkelt hus.

Der anvendes ca. 10 mio. tons beton i Danmark hvert år og 17 mia. tons på verdensplan. Det er især de høje brændingstemperaturer for cement, der gør beton til et CO2 tungt materiale. Samtidig udledes CO2 i selve den kemiske proces. Foto: Realdania By & Byg.
Der anvendes ca. 10 mio. tons beton i Danmark hvert år og 17 mia. tons på verdensplan. Det er især de høje brændingstemperaturer for cement, der gør beton til et CO2 tungt materiale. Samtidig udledes CO2 i selve den kemiske proces. Foto: Realdania By & Byg.

Realdania oplyser videre, at der vil være særligt fokus på at sammenligne de enkelte bygningsdele som f.eks. indervægge og dæk, idet de forskellige materialer kan have hver deres styrker og svagheder. Dertil vil det blive kortlagt, hvor lang tid det tager at opføre husene, hvordan materialerne fungerer i diverse delkomponenter, hvad det har kostet at opføre husene, og hvordan de er at leve i.

Konkurrencen indledes med prækvalifikation af op til 3 ingeniører og 3 arkitekter og gennemføres som en totalrådgivningskonkurrence. Ingeniør bliver totalrådgiver i teamet, mens arkitekt bliver underrådgiver i teamet.

Frist for anmodning om prækvalifikation er 1. december.

Relateret indhold