Den nordsjællandske byggevirksomhed Skou Gruppen har gennem flere år haft fokus på, hvordan man kan skubbe sin egen forretning og byggebranchen i en mere bæredygtig retning.
Nu kan adm. direktør Martin Skou Heidemann og bæredygtighedsansvarlige Nickolai Lindberg præsentere virksomhedens første bæredygtighedsrapport for 2022 efter gennem længere tid at have arbejdet aktivt med bæredygtighed, bl.a. ved at bygge DBNG-certificerede byggerier, anvende træ i stedet for stål og beton samt fremme diversitet i byggeriet.
– Vi ønsker at være med til at skubbe byggebranchen i en endnu mere bæredygtig retning, og vi går gerne forrest på udvalgte områder, siger adm. direktør Martin Skou Heidemann og tilføjer:
– Nu er vi klar til næste skridt efter en struktureret proces, som Nickolai har været tovholder på. I samarbejde med konsulenter fra SMV:Grøn har vi kortlagt, hvordan Skou Gruppen kan gøre den største forskel, når vi fremover investerer i bæredygtighed. Jeg er glad og stolt over, at vi derfor kan rapportere om vores bæredygtighed, længe før det bliver et krav for en virksomhed som vores.
Vil rykke branchen
Det er forventet, at virksomheder af Skou Gruppen størrelse først får pligt til at rapportere om bæredygtighed i 2025, men Skou Gruppen med projekt- og bæredygtighedsansvarlig Nickolai Lindberg i spidsen er allerede godt på vej med næste bæredygtighedsrapport.
– Den næste bæredygtighedsrapport fra Skou Gruppen kommer i forbindelse med vores årsregnskab i begyndelsen af 2024 og kommer til at dække hele 2023. Det betyder, at vi har tid til at øve os og blive meget mere præcise – længe før det bliver et krav, tilføjer han.
Martin Skou Heidemann tilføjer:
– Med vores bæredygtighedsstrategi og rapportering vil vi også gerne understrege, at vi vil bidrage til at rykke byggebranchen i en mere bæredygtig retning. Og vi vil være en kompetent sparringspartner for vores kunder, når det gælder bæredygtighed. Der er også et element af efteruddannelse for vores medarbejdere i det.
Arbejder med fire verdensmål
Skou Gruppen har udvalgt fire af FN’s Verdensmål, hvor virksomheden vil gøre en særlig indsats, måle og rapportere effekten. Det er på områderne ligestilling (verdensmål 5), bæredygtig energi (verdensmål 7), ansvarligt forbrug og produktion (verdensmål 8) samt ansvarlige jobs og økonomisk vækst (verdensmål 12).
Verdensmål 5 – Ligestilling mellem kønnene: Skou Gruppen ser det som et samfundsansvar at bane vejen for kvinder i byggebranchen. Det bidrager både til mere ligestilling mellem kønnene og til at øge arbejdsudbuddet i byggebranchen.
Her har Skou Gruppen allerede markeret sig med diversitetsprojektet Takt og Tone, der skal være med til at skabe et inkluderende arbejdsmiljø, hvor både mænd og kvinder kan føle sig godt tilpas. Det har f.eks. betydet et stop for kalendere med letpåklædte kvinder i skurvognene.
Verdensmål 7 – Bæredygtig energi: Vedvarende energi bør udgøre en større andel i fremtiden. Skou Gruppen bruger energi på egen matrikel, til transport i firmabiler og sidst men ikke mindst, på byggepladserne. Al udledning af CO2 skal reduceres.
Verdensmål nr. 8 – Anstændige jobs og økonomisk vækst: Flere skal kunne deltage på arbejdsmarkedet. Derfor ønsker Skou Gruppen at skabe plads til lærlinge og personer med nedsat arbejdsevne i virksomheden. Pt. er disse mål opfyldt.
Verdensmål 12 – Ansvarligt forbrug og produktion: Vil nedsætte CO2 forbruget og reducere affaldsmængden på byggepladserne mærkbart. Det opnås bl.a. med bedre affaldssorteringen, at stille større klimamæssige krav til underleverandører og bedre dialog med bygherrer om, hvordan CO2-udledningen og affaldsmængden kan reduceres
De helt konkrete beskrivelser af gruppens arbejde med de fire verdensmål kan ses her.