DI vil styrke virksomhederne – og sikre 20 milliarder til kernevelfærd

I sin 2030-plan prioriterer Dansk Industri at styrke virksomhedernes indtjening, konkurrenceevne og velfærdssamfundet.
- Vi skal ruste dansk erhvervsliv og styrke virksomhedernes modstandskraft, når omverdenen forandrer sig. Derfor er det nødvendigt at have skattevilkår og vilkår for forskning og udvikling, der tåler sammenligning med stort set alle andre lande, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Vi skal ruste dansk erhvervsliv og styrke virksomhedernes modstandskraft, når omverdenen forandrer sig. Derfor er det nødvendigt at have skattevilkår og vilkår for forskning og udvikling, der tåler sammenligning med stort set alle andre lande, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Der er meget på spil, og meget vi skal nå frem mod 2030. Derfor er det nødvendigt at vælge både til og fra, og det har vi gjort med stor omhu og med et skarpt øje på det fællesskab, som er Danmark.

Sådan lyder det fra adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri (DI), ifm. lanceringen af erhvervsorganisationens 2030-plan, hvor bl.a. den grønne omstilling prioriteres højt:

Tre gange så mange penge, som regeringen har afsat, skal der bruges på grønne initiativer.

Læs også: De nye klimakrav er for slappe – branchen må selv tage taktstokken

– Vi skal trække Danmark i en grønnere retning. Vi har vist verden, at vækst og store CO2-reduktioner kan gå hånd i hånd, og vi er førende på områder som vedvarende energi, energieffektivisering og biosolutions. Vi skal give virksomhederne de bedste forudsætninger, så vi kan lykkes med en global grøn omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.

20 mia. kroner til kernevelfærd

I byggeriet – ligesom i andre sektorer – har manglen på kvalificeret arbejdskraft længe givet store udfordringer. Det har præget de enkelte brancher, men også velfærdssamfundet.

Læs også: Byggeriet hyrer igen: “Overraskende, og hver 3. byggevirksomhed mangler stadig arbejdskraft”

DI-direktøren understreger, at det kræver både økonomi og arbejdskraft at lykkes med alt det, man gerne vil:

– Vi er ikke naive. Vi ved godt, at vi både skal have penge nok og hænder nok til at skabe et bedre samfund. Derfor foreslår vi bl.a. at gennemføre reformer, der samlet sikrer op mod 70.000 flere personer på arbejdsmarkedet, og vi vil prioritere skarpere i de offentlige udgifter, så vi kan frigøre 20 mia. kroner til kernevelfærd, siger Lars Sandahl Sørensen.

Skattevilkår, forskning og udvikling

En analyse, DI har foretaget, viser, at virksomheder og deres medarbejdere bidrager med skatter og afgifter for næsten 700 mia. kroner.

For det beløb kan man f.eks. betale alle udgifter til sundhedsvæsen, pleje og omsorg for vores børn, ældre, handicappede og socialt udsatte, hele folkepensionen og samtlige investeringer i bl.a. veje, skoler, plejehjem og forskning.

– Vi skal sikre, at erhvervslivet bliver ved med at udvikle sig. Vi skal ruste dansk erhvervsliv og styrke virksomhedernes modstandskraft, når omverdenen forandrer sig. Derfor er det nødvendigt at have skattevilkår og vilkår for forskning og udvikling, der tåler sammenligning med stort set alle andre lande, for den globale konkurrence er hård og bliver kun hårdere, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Kritik af regeringens klimatilpasningsplan: “Helt utilstrækkeligt finansieret”

DI peger bl.a. på en lavere selskabsskat, en offensiv industripolitik og bedre vilkår for generationsskifte og iværksætteri.

Derudover foreslår organisationen at løfte investeringer i forskning og udvikling (FoU) til 1,5 % af BNP, og at virksomhederne skal have et permanent fradrag på 130 % for FoU-aktiviteter.

Relateret indhold