‘Det regenerative byggeri’ er i fokus på Building Green, der afholdes i Forum den 1. og 2. november. Her er ambitionerne skruet i vejret for, at byggebranchen fremadrettet ikke kun gør mindst mulig skade, men også giver tilbage til vores planet, der er under gevaldigt pres – bl.a. fra byggeriet.
Men hvad kan vi egentlig forvente af det overordnede tema? Arrangørerne definerer selv ‘Det regenerative byggeri’ således:
‘Definitionen på det regenerative byggeri er stadig under udvikling. Men det sigter efter, at byggerier og de miljøer de indgår i, ikke blot er bæredygtige, men kan bidrage til regeneration ved at genoprette og bidrage positivt til det omkringliggende økosystem.
Læs også: Building Green: Skal vi helt sige farvel til kapitalismen og indføre et stop for nybyggeri?
På samme tid har de regenerative principper et fokus på at forbinde mennesker med naturen. Det handler om at kompensere for fortidens ødelæggelser og reducere presset på de planetære grænser.
Formålet er at tænke længere end reduktion af negativ påvirkning og i højere grad stræbe efter positive forandringer og regenerering. Bæredygtighed i en traditionel forstand er ikke længere målet, men en milepæl’, lyder det fra arrangørerne bag Building Green, der med det overordnede tema sætter en tyk streg under, at det er på tide at skrue op for ambitionerne i forhold til byggeriets CO2-aftryk og klimapåvirkninger.
En reelt holistisk og målbar metodik
En af de virksomheder, der allerede har arbejdet med de regenerative principper, er Tredje Natur, der bl.a. har udviklet et bud på et regenerativt destinationsprojekt i Japan sammen med blandt andet Structured Environment og Henrik Innovation.
Partner Flemming Rafn går på hovedscenen onsdag d. 1. november kl. 11.10 som en af hovedtalerne. Han mener, vi alt for længe har anvendt løsagtige terminologier for bæredygtighed:
– I lyset af klimakrisen er det mere end nogensinde nødvendigt med en reelt holistisk og målbar metodik, der spiller sammen med planetens balance – det vil sige naturens og klimaets evne til at regenerere ressourcerne og nedbryde forureningen. For mig rækker det regenerative også dybt ind i, hvordan vi som samfund skaber mulighed for at leve et sundt og informeret liv sammen i byen, som bygger på biologiske, pragmatiske og sociale principper, og som løfter de arkitektoniske og bymæssige rammer til nye niveauer.
Læs også: Arkitekt: Fuglekranier fører til 65 pct. mindre brug af stål
Flemming Rafn ser frem til selv at suge ny viden til sig i Forum:
– Building Green København er uden sammenligning årets brancheevent og her er altid et væld af relevante talks, debatter og man får et suverænt overblik over de nye aktører og producenter, der vil noget med byggeriets omstilling.
Prisvinder på programmet
Også Hanne Tine Ring, der vandt Det Bæredygtige Element ildsjæle-prisen sidste år, indgår i årets program med sin viden og erfaringer med det regenerative byggeri. Som fagchef for regenerativt byggeri i Søren Jensen Rådgivende Ingeniører, er hun på scenen på en learning session kl. 10.20 onsdag d. 1. november om netop det regenerative byggeri.
– Det er vigtigt at blive klogere på, hvordan byggeriet kan skabe rammen for, at vi giver mere tilbage end vi tager fra planeten, hvor byggeriet samtidig skaber rammen for et godt og balanceret liv, hvor mennesker trives i højere grad, end de gør i dag. Building Green København er et godt sted, hvis man leder efter argumenter, metoder eller løsninger, der klæder en på til at forstå nødvendigheden af regenerativt byggeri, hvordan det kan omsættes til praktik og hvilke produkter, der indgår i regenerativt byggeri, fortæller Hanne Tine Ring.