Københavns Kommune vinder Byplanprisen 2023

Det store Sydhavnsløft' vinder prisen, fordi klimasikring og arkitektonisk kvalitet i de mange projekter, der knytter sig til Sydhavnen, går op i en højere enhed, lyder det fra juryen.
I Aarhus sad de 800 deltagere i årets Byplanmøde klar, da repræsentanter fra Københavns Kommune i går modtog Byplanprisen ved overrækkes af Marie Stender fra prisjuryen.
I Aarhus sad de 800 deltagere i årets Byplanmøde klar, da repræsentanter fra Københavns Kommune i går modtog Byplanprisen ved overrækkes af Marie Stender fra prisjuryen.

Juryens medlemmer:

  • – Bodil Henningsen og Sune Porse Carlsen, udpeget af Akademisk Arkitektforening
  • – Lisbet Wolters og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
  • – Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere

Sidste år gik prisen til Tækker Group i samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune for bydelen Nye, og i år har en enstemmig jury valgt Københavns Kommune som vinder af Byplanprisen 2023 for områdefornyelsesprojektet ‘Det store Sydhavnsløft’.

– Det betyder meget for både borgere og politikere at modtage Byplanprisen. Det vigtigste er at turde involvere borgerne og som kommunal planlægger at stille sig selv og sin faglighed i baggrunden og lade borgerne fører ordet og forme projekterne, siger enhedschef for områdefornyelsen, Jan Salling Kristensen.

En sammenhængende akse

Juryen fremhævede særligt Karens Minde Aksen, der i form af et smukt teglstensbelagt forløb for vand, gående og cyklister snor sig gennem kvarteret.

Aksen skaber et sammenhængende by- og landskabsrum omkring boligejendomme, bibliotek, kulturhus, dyrehold og rideskole, som sammen med indlagte opholdspladser for dyr, børn og voksne danner et rekreativt, grønt område. Samtidig fungerer aksen som regnvandsafledning og klimasikring af kvarteret og binder kvarteret naturligt sammen med naturområdet Sydhavnstippen i den ene ende og Vestre Kirkegård i den anden.

Et løft, der række ud over aksen

Som titlen på områdefornyelsesprojektet lover, er der tale om et større kvarterløft, som rækker ud over Karens Minde Aksen og udmærker sig ved en høj grad af borgerinvolvering både ift. de specifikke projekter og sammenhængen mellem dem.

Juryen vurderer, at ‘Det store Sydhavnsløft’ på mesterligt vis viser, hvordan samarbejde på tværs af fagområder lykkedes med at tænke skolegård, handelsliv, metroforpladser, bynatur og klimasikring ind i en sammenhæng kombineret med involvering af den mangfoldighed af mennesker, der bor i og bruger kvarteret.

Byplanprisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening, og i år er det 28. gang, at den uddeles.

Relateret indhold