‘Et forsamlingshus, et maritimt center, et museum, en boligbebyggelse, et seniorbofællesskab og prototyper for familieboliger med et meget lavt klimaaftryk er de seks nominerede til Danish Wood Award, der er blevet uddelt hvert andet år siden 1958.
De seks nominerede projekter er i år enten boliger eller hjemsted for kulturelle aktiviteter.
Prisen, som Træinformation, Danske Byggecentre og Træsektionen i DI Byggeri støtter, hædrer en tegnestue, der har udvist store kunstneriske kvalifikationer, teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ. Prisen er på 100.000 kr.
Vinderen udvælges af en komité, som består af formand for komiteen, Mikael Koch, og arkitekterne Anna Maria Indrio, Nicolai Richter-Friis, Søren Rasmussen, Anders Brix samt Søren Nielsen.
De nominerede, udvalgte og besigtigede projekter er:
Balancen, et seniorbofællesskab beliggende i Kildebjerg, Ry, er udvalgt, fordi det i en arkitektonisk helstøbt løsning formår at integrere natur og fællesskab. Projektet har en stærk profil inden for ansvarligt byggeri og er certificeret til DGNB Guld. Det er desuden det første danske private projekt, der har opnået udmærkelsen DGNB Diamant.
Bofællesskabets ansvarlige profil er synlig i genbrugsmaterialer, såsom genbrugte rustrøde pandeplader og ubehandlet træ, som anvendes på fælleshuset og bidrager til bofællesskabets identitet.
Flugt, et museum for flygtninges historier i Oksbøl, der genanvender tidligere hospitalsbygninger med tilføjelse af en ny indskudt foyer, er udvalgt til for sit vid og store formmæssige overskud.
Den 540 m2 store, nye foyerbygning er praktisk placeret i hjørnet mellem de to eksisterende bygninger. Detaljen, hvor den nye bygning møder de eksisterende, er bemærkelsesværdig.
Halgodt, som er et anderledes forsamlingshus, der danner ramme om events og fællesskab i Skovshoved Havn, er udvalgt for evnen til at genfortolke traditionen og dens mest klimavenlige materiale – træet.
Her er skabt en balance mellem det anonyme, håndværksbaserede byggeri og den velstuderede arkitektur. I rum og materiale lykkes det at skabe en stemning, man kender fra haverne på Frederiksberg, den tyske biergarten og naturligvis de bedste havnemiljøer.
Lanternen, maritimt center i Esbjerg havn, der i én og samme bygning samler alle friluftsaktiviteter relateret til havet og som sit navn angiver troner frem i den lave horisont med havet som baggrund, er udvalgt for den stærke arkitektoniske fremtoning. Bygningsformen lader sig inspirere af geometrien og bådebyggeriets traditioner i Esbjerg.
Facaden er udført i træ lagt som horisontale brædder, der gennemskæres af kraftige, vertikale træprofiler, der i repetition og rytme minder om spanterne i en bådkonstruktion.
Living Places med prototypehusene i den nye bydel Jernbanebyen i København er udvalgt for et interessant arkitektonisk udtryk, der nøje hænger sammen med ambitionen om et lavt klimaaftryk. De to fuldskalahuse er hver på 147 m2 i tre plan og opført på et fælles træterrassedæk.
Det ene hus er baseret på industrialiserede CLT-elementer, hvor det andet hus er opført ved brug af industrialiserede træskeletelementer. Sidstnævnte med den laveste udledning på kun 3,8 kg co2 /m2/år.
Sneglehusene i bydelen Nye i Aarhus, der er en bebyggelse med en træbeklædt facade, har en visuel karakter af sammensatte moduler. Bebyggelsen er udvalgt for at skabe et bydelskvarter, der understøtter tæt naboskab, åbner sig mod omgivelserne og hvor en ekstra rumhøjde i leverum og den krummede facade tilføjer kvalitet.
Facaden giver indtryk af to slags træbeklædte moduler, der er stablet og skaber en reliefvirkning med et skakternet ydre, bygningen er dog opført i en betonkonstruktion. Den tilsyneladende stabling gør, at huset kan følge det kuperede landskab ved at trappe op og ned.
Danish Wood Award bliver uddelt ved en prisoverrækkelse i København d. 25.oktober. Det er 38. gang, et træbyggeri bliver hædret.