AP Ejendomme køber central bygningsbrik i Flodbyen Randers

En charmerende bygning, Pakhuset fra 1939, bliver en vigtig del af byudviklingsprojektet Flodbyen Randers. Nu har den ene halvdel af selskabet bag købt bygningen med henblik på renovering.
Pakhuset, der er en af de ældste bygninger på Randers Havn, har siden 1998 rummet engrossalg af fisk, fiskerestaurant, selskabslokaler og scene for den årlige Randers Revy.
Pakhuset, der er en af de ældste bygninger på Randers Havn, har siden 1998 rummet engrossalg af fisk, fiskerestaurant, selskabslokaler og scene for den årlige Randers Revy.

Ejeren af Pakhuset, en af de ældste bygninger på Randers Havn, har sagt ok til at sælge bygningen til AP Ejendomme, der vil gøre bygningen til en central del af byudviklingsprojektet Flodbyen Randers.

Køberen AP Ejendomme og Randers Kommune stiftede i 2022 arealudviklingsselskabet Flodbyen Randers, der over de næste 30 år skal omdanne Randers Havn til en moderne, central og levende bydel ved Gudenåens udmunding i Randers Fjord, hvor der alt i alt bygges 335.500 kvm hvoraf 324.000 kvm bliver til boliger.

AP Ejendomme overtager det 950 kvm store Pakhuset, der er en af de ældste bygninger, der er tilbage på havnen, fra den 1. januar 2026.

– Målet er at istandsætte og bevare bygningen i kombination med vores tildelte byggefelt, som primært skal være boligbyggeri. Vi har en forventning om, at Pakhuset fremadrettet bliver en oplagt lokalitet til udadvendte funktioner i et samspil med de øvrige aktiviteter i området, f.eks. Flodlejet-projektet og restaurant Bolværket, siger adm. direktør Peter Olsson, der ikke ønsker at oplyse økonomien for aftalen.

Flodbyen Randers strækker sig over ca. 59 hektar. Det samlede areal til byudvikling omfatter et grundareal på 245.000 m2. Foto: Randers Kommune
Flodbyen Randers strækker sig over ca. 59 hektar. Det samlede areal til byudvikling omfatter et grundareal på 245.000 m2. Foto: Randers Kommune

Udadvendte funktioner fra 2030

Den nuværende bygningsejer Hans Christian Møller siger:

– Jeg er utroligt glad for, at vi har fundet en fælles løsning, der betyder, at bygningen kan blive liggende, og at AP Ejendomme som ny bygningsejer kommer til at renovere bygningen. Jeg driver nu min virksomhed uændret frem til udgangen af 2025 og måske lidt længere med røgeriet og fiskesalget. Mit håb er, at borgerne i Randers også vil glæde sig over bevaringen af bygningen og de aktiviteter, som kommer herefter, fortæller Hans Christian Møller.

Læs også: Første investor køber sig ind i fjordby

Den præcise udformning af AP Ejendommes boligbyggeri på et nærliggende grundstykke og principperne for bevaring af Pakhuset afventer en forestående lokalplanproces. AP Ejendomme forventer de renoverede lokaler i Pakhuset vil blive udlejet på markedsvilkår til restaurant, erhverv eller øvrige former for udadvendte funktioner fra 2030.

Handlen er betinget af en række forhold, herunder byrådets godkendelse af en trepartsaftale, der giver mulighed for at udskyde fristen for istandsættelse af bygningen, så dette sker i forbindelse med AP Ejendommes udnyttelse af den tilstødende byggepligt i området og ikke inden udgangen af 2023, som byrådet oprindeligt havde sat som frist.

Relateret indhold