Vi bliver ældre, og særligt befolkningsgruppen på 80+ forventes at stige stærkt i de kommende år. Nutidens ældre er samtidig sundere og mere friske, både fysisk og mentalt, og det stiller nye og større krav til en kvalitetsfyldt ældrepleje.
For at imødekomme den voksende ældrebefolkning skal der i de kommende år opføres en række nye og moderne plejeboliger. I Sorø Kommune har Pihl & Søn nu opført et nyt og innovativt friplejehjem, Magdalene Mariehjemmet med NREP som bygherre.
Friplejehjemmet er indrettet efter evidensbaseret design for, hvordan man skaber de bedste rammer for et godt ældreliv, og der er bl.a. fokus på grønne spiselige planter, mulighed for at have sin hund med, et godt indeklima og masser af naturligt lys til friplejehjemmets beboere og ansatte.
Friplejehjemmet er 5.300 m2 stort og rummer 64 plejeboliger med tilhørende fællesarealer, bl.a. rekreative områder med petanquebane, sansehave og smuk natur og eget produktionskøkken. Projektet er indrettet i fire separate bo-grupper og certificeres med DGNB Guld.
– Friplejehjemmet i Sorø er en ny og tidssvarende tilgang til ældreboliger og heldigvis, for mange af de plejeboliger, vi har i dag, møder ikke fremtidens krav og forventninger, siger Martin Palmquist, adm. direktør i Pihl & Søn.
– Derfor ser vi ind i en tid, hvor flere kommuner planlægger at opføre nye og moderne ældreboliger, og i Pihl & Søn ser vi frem til fortsat at bidrage med at skabe plads til bedre ældreliv, tilføjer han.
Dyre byggematerialer i overskud gik til erhvervsskoler
Bæredygtighed har været prioriteret i projektet, og ud over at opfylde kravene til DGNB-certificeringen Guld har Pihl & Søn igangsat en række indsatser, der har haft fokus på at sænke mængden af affald og ressourcespild i videst muligt omfang – til fordel for både miljøet og lokalbefolkningen.
Magdalene Mariehjemmet er bygget på en grund, hvor Rørstensgården tidligere lå. Den blev revet ned undervejs i projektet, men gården lever videre i det nye friplejehjem på flere måder. Sten fra gården bruges i det nye byggeri, gårdens tagbjælker indgår i en ny pergola, flere større sten fra grunden bruges i landskabsdesignet i naturen omkring friplejehjemmet, hvor udvalgte sten skal bruges til motorikbane og en kampesten fra gårdens jord er stjernen i friplejehjemmets nye sansehave.
Herudover ville Pihl & Søn oprette en genbrugsstation, hvor Sorøs borgere kunne hente overskudsmaterialer til deres egne projekter, men da krigen i Ukraine pressede byggematerialernes priser op, råbte landets erhvervsskoler op, for de manglede byggematerialer. Derfor valgte Pihl og Søn at donere al overskud til erhvervsskolen EUC Sjælland og Frederiksberg Skole i Sorø.
Læs også: Pihl giver Skævinge et nyt samlingssted – og mere til | Dagens Byggeri
Begge har undervejs i byggeriet fået glæde af overskudsmaterialer, hvor pallerammer med forskallingsbrædder fra elementmontørernes rækværk, støbeplader samt andet overskudsmateriale fra beton- og kloakvarer blev doneret til skolerne, som har brugt materialerne i undervisningen.
– I Pihl & Søn er vi bevidste om, at vi bygger til mennesker. Derfor anser vi evnen til at skabe inkluderende byggeri for en kernekompetence, der ikke blot giver værdi til vores egne folk, når de opfører et byggeri, men også berør slutbrugerne og lokalsamfundet, siger Kim Christiansen, projektchef i Pihl & Søn.
– Tilgangen giver især mening i et byggeri som Friplejehjemmet Magdalene Mariehjemmet, hvor vi dels har taget både lokale borgere og fremtidige brugere med på råd undervejs i projektet, og dels glædet lokalsamfundet med uddeling af genbrugsmaterialer, tilføjer Kim Christiansen.
Høj kvalitet og strenge klima- og ESG-standarder
Nu er friplejehjemmet færdigopført, nøglerne er overdraget, og de første beboere er flyttet ind. I forlængelse af afleveringen har Northern Horizon, der har mere end 15 års erfaring i at investere og eje plejehjemsbygninger i Norden, overtaget Friplejehjemmet i Sorø.
– Vi er meget glade for at føje Friplejehjemmet i Sorø til vores portefølje. Sorø er et virkelig gennemarbejdet projekt, hvor der har været fokus på de fremtidige brugere. Samtidig ligger plejehjemmet godt, og det er opført i høj kvalitet og efter de strenge klima- og ESG-standarder, der ligger i en DGNB Guld-certificering. Alle de elementer, som vi lægger stor vægt på, siger Kasper Wehner, der er Co-Fund Manager i Northern Horizon og ansvarlig for investeringer på det danske marked.