Råt og raffineret: De skal stå bag Håndværkskollegiet i Roskilde

Nært & sanseligt, fleksibelt & foranderligt, råt & raffineret. Vinderprojektet til det kommende Håndværkskollegiet på Musicon i Roskilde kigger ind i Musicons særegne arkitektoniske DNA.
Der er mange forskelligartede interesser og hensyn at tage, når man skaber et kollegie, der skal danne rammen om unges hverdag og uddannelse. Vinderteamet har knækket formlen. Visualisering: Loop Architects og ReVærk Arkitektur
Der er mange forskelligartede interesser og hensyn at tage, når man skaber et kollegie, der skal danne rammen om unges hverdag og uddannelse. Vinderteamet har knækket formlen. Visualisering: Loop Architects og ReVærk Arkitektur

Der har længe siddet tegnestifter i kortet ved Roskilde, Horsens og Herning, hvor BRFfonden er i proces med at bygge tre håndværkskollegier. Til det formål har fonden stiftet Fonden for Håndværkskollegier, der er bygherre på projektet.

Håndværkskollegiet i Horsens står færdigt allerede i år, mens kollegiet i Herning følger efter til maj 2025. Håndværkskollegiet på Musicon i Roskilde ventes at stå færdigt i 2027.

I forhold til Håndværkskollegiet på Musicon i Roskilde har BRFfondens bestyrelse netop udpeget et forslag som vinder af arkitektkonkurrencen. Vinderforslaget skal nu undergå en videre bearbejdning i samarbejde mellem bygherreteam og arkitekter frem mod potentiel realisering af kollegiet.

Bag vinderforslaget står arkitekterne ReVærk Arkitektur og Loop Architects, der sammen med ingeniørerne fra Artelia, landskabsarkitekterne Kragh Berglund Landscape Architecture and Urban Design og kunstnergruppen AVPD.

De har afleveret et forslag, der bl.a. fremhæves for sin identitet, der passer særdeles godt ind i Musicons særegne arkitektoniske DNA, og for i særlig høj grad at anvende genbrugs- og genanvendelige materialer.

Forslaget har en knopskydende struktur og en sammenhæng, der understøtter fællesskab både for beboere og omverdenen. Samtidig er forslaget loyalt over for BRFfondens overordnede vision og de underliggende temaer og principper, der er særlige for Håndværkskollegiet på Musicon.

Især fremhæves forslaget for at arbejde ud fra de tre principper Nært og Sanseligt, Fleksibelt og Foranderligt, Råt og Raffineret.

Adm. direktør i BRFfonden, Kristian May, siger:

– Vi har helt fra begyndelsen af udviklingsprocessen været ambitiøse og stillet krav, ikke blot som bygherre, men også på vegne af de kommende beboere, klimaet og kollegiets fremtidige naboer. Derfor er vi begejstrede for nu at kunne arbejde videre med et forslag til Håndværkskollegiet på Musicon, der både indfrier de høje forventninger og formår at imødekomme projektets mange forskelligartede interesser og hensyn.

Inddrager kunstnere og antropologer

Vinderteamet har i konkurrencen været oppe mod to andre stærke teams anført af så stærke arkitektnavne som Vandkunsten og Reiulf Ramstad. De tre tværfaglige teams har bl.a. bestået af arkitekter, kunstnere, ingeniører, antropologer og andre relevante faglige kompetencer. Deltagerne har undervejs skullet samarbejde direkte med lærlinge i målgruppen for at afprøve forskellige løsninger, idéer og scenarier.

Selve konkurrencematerialet er også udformet med input fra unge lærlinge, der tilbage i efteråret 2022 var involveret i en række fysiske og sociale afprøvninger i Hal 11 i Musicon-bydelen, der til formålet var indrettet som midlertidigt kollegie.

Relateret indhold