Fra Verdenskongressen: “Træ, hamp og muslingeskaller kan ikke løfte hele den grønne omstilling”

Der er brug for nogle mere ambitiøse modeller til at genbruge en langt større andel af udtjente byggematerialer til cirkulær produktion af nye materialer, lyder det fra Saint-Gobain Danmark på UIA World Congress of Architects.
Ifølge Peter Hedegaard er arkitekter i mange tilfælde med til at skubbe bygherrer, entreprenører og andre beslutningstagere i en mere bæredygtig retning både for nybyggeri og renoveringsprojekter. Fotos: Saint-Gobain Denmark.
Ifølge Peter Hedegaard er arkitekter i mange tilfælde med til at skubbe bygherrer, entreprenører og andre beslutningstagere i en mere bæredygtig retning både for nybyggeri og renoveringsprojekter. Fotos: Saint-Gobain Denmark.

I disse dage er der fuld gang i Bella Center i København, hvor UIA World Congress of Architects tiltrækker tusindvis af arkitekter og andre interesseret fra hele verden til de mange udstillinger med fokus på at gøre det byggede miljø mere bæredygtigt.

Bl.a. fremviser Saint-Gobain en ny type vinduesglas, hvor det ved brug af genbrugsglas og vedvarende energikilder i et cirkulært produktionsforløb er lykkes at reducere CO2-aftrykket med 42 %. Ligeledes kan besøgende nærstudere gipsplader fra virksomhedens CO2-frie gipspladefabrik i Fredrikstad i Norge, hvor omlæggelse af produktionen fra naturgas til 100 % vandkraft sparer fabrikken 23.000 tons CO2-udledning hvert år.

– Kloden kan ganske enkelt ikke blive ved at levere jomfruelige råmaterialer, hver gang vi skal bygge nyt eller renovere, og CO2-aftrykket fra udvinding af jordens naturlige ressourcer til byggeprojekter er enormt, lyder det fra Peter Hedegaard, Business Relations Director hos Saint-Gobain Danmark, der også er at finde på den populære kongres.

Fra Saint-Gobains stand i Bella Center.
Fra Saint-Gobains stand i Bella Center.

– Netop arkitekter er i mange tilfælde med til at skubbe bygherrer, entreprenører og andre beslutningstagere i en mere bæredygtig retning både for nybyggeri og renoveringsprojekter. Derfor vil vi gerne oplyse arkitektverdenen om cirkulært producerede materialer, og hvordan vi arbejder med at mindske CO2-aftrykket på tværs af vores forskellige produktioner, siger han videre.

Kræver mere end biobaserede materialer

Peter Hedegaard tilføjer, at danske arkitekter allerede er i fuld gang med til at drive udbredelsen af bl.a. ‘Fra glas til uld’-modellen, som går ud på at genanvende glasset fra udtjente ruder fra renoveringsprojekter til produktion af ny glasuld med høj isoleringsevne.

Vel at mærke ruder, der i forvejen er for dårlige til at blive genbrugt en-til-en, og som derfor risikerer at ryge på deponi eller ende som fyld i asfalt, påpeger han:

– Samtidigt med, at der er et stort og nødvendigt fokus på biobaserede materialer i arkitekt- og byggekredse, er vi nødt til at se i øjnene, at træ, hamp, muslingeskaller og andre biobaserede materialer langt fra kan løfte hele opgaven med grøn omstilling af byggeriet. Især når det gælder byggeri i stor skala.

Læs også: Står foran gennembruddet: Kalk skal gøre lerbyggeri til en god forretning

– Vi er nødt til at gentænke branchens materialeforbrug og få nogle mere ambitiøse modeller til at genbruge en langt større andel af udtjente byggematerialer til cirkulær produktion af nye materialer. Ligesom vi er nødt til at tage højde for hele bygningens livscyklus, siger han.

UIA World Congress of Architects åbnede den 2. juli og varer frem til den 6. juli.

Relateret indhold