Grøn er nok den farve, de fleste ser for sig, når de tænker ‘landskab’. Det kan det være, men det behøver ikke være sådan. For Dansk Landskabspris, der uddeles af Danske Landskabsarkitekter, Danske Arkitektvirksomheder og Park- og Naturforvalterne, er gennem årene både gået til begrønnede bylandskaber, men også til de mere grå byrum eller til f.eks. områdesikringen af Christiansborg, der er udført af store betonkugler.
Nu efterspørger initiativtagerne projekter til den 11. danske landskabspris, der uddeles ved et prisuddelingsarrangement i november. Vinderprojektet bliver belønnet med 50.000 kroner.
Inden da vil en jury bestående af fem medlemmer udvælge et antal finalister blandt de nominerede.
De tre foreninger bag prisen efterlyser projekter, der på overbevisende vis omfavner en eller flere aktuelle samfundsudfordringer som for eksempel klimaforandringer, fald i biodiversiteten, stress og udbrændthed, stigende polarisering og overforbrug.
Det kan være projekter, der adresserer udfordringerne ud fra et miljømæssigt, socialt, æstetisk eller økonomisk sigte – og gerne en kombination af disse.
Skal skabe samfundsværdi
Steen Himmer, landskabsarkitekt MPN, repræsentant for Park- og Naturforvalterne, der er juryens talsperson, siger:
– I juryen vil vi gerne anerkende, at landskabsarkitekturen grundlæggende handler om samspillet mellem natur og mennesker. I år ønsker de tre foreninger derfor med afsæt i ‘det levende’ at sætte fokus på dualismen og symbiosen mellem bygget og groet, mellem bygning og landskab, mellem inde og ude. Derudover ønsker vi også at fremhæve den ekstraordinære værdi, der findes i kunstneriske og arkitektonisk stærke værker. Den ekstraordinære værdi, der hæver værkerne over alene at være problemløsende, men som viser høj arkitektonisk kvalitet, når det gælder benyttelse, tilgængelighed, social værdi, langtidsholdbarhed, forklarer Steen Himmer og tilføjer:
– Projekterne må samtidig gerne repræsentere en bæredygtig økonomisk værdiskabelse i et stærkt fagligt greb, der skaber samfundsværdi.
Alle interesserede kan indstille landskabsprojekter frem til d. 7. september på mail [email protected]
Tidligere vindere af Dansk Landskabspris er ‘Remiseparken‘ (2021). ‘Christiansborg områdesikring‘ (2019), ‘Forpladsen til Kulturhuset Nordvest‘ (2017), ‘Novo Nordisk Naturpark‘ (2015), ‘Tagparadiset’ (2014), ‘Haveselskabets Have’ (2013), ‘Hjerting Strandpark’ (2012), Billedhuggerhaven (2011), ‘Måløvaksen’ (2010) og ‘Over sø og land Taarup Davinde’ (2009).